Etichetare ecologică și achiziții durabile

Etichetare ecologică și achiziții durabile
Durată: 2019 - 2023
Donator: EU (this project is funded by EU) EU (this project is funded by EU)
Parteneri:

Acțiunea este implementată de către cinci organizații partenere: OECD, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială  

Pentru informații adiționale: EU4Environment@oecd.org.

Pentru mai multe detalii accesați pagina web: www.eu4environment.org.

În anul 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere (AA) cu Uniunea Europeană (UE) demonstrându-și angajamentul și disponibilitatea să reformeze și să armonizeze politicile diferitelor sectoare aliniate la abordările UE. Mai multe articole din AA prevăd transformarea către principiile Economiei Verzi, în special, recomandă instituirea sistemelor de etichetare ecologică. Etichetarea ecologică este, de asemenea, unul dintre criteriile și instrumentele de sustenabilitate pentru achizițiile publice durabile (APD) pe care UE le promovează în Republica Moldova.

Implementarea etichetării ecologice contribuie la satisfacerea unor necesități și solicitări importante ale societății, și anume:

  • Preocupările crescute ale cetățenilor vis a vis de durabilitatea produselor;
  • Coerența între APD și etichetarea ecologică ca instrumente pentru achiziții durabile (în cazul în care APD devin obligatoriu într-o țară, companiile ar fi mai motivate să obțină etichete ecologice pentru produsele lor);
  • Creșterea accesului pe piața UE a produselor comercializate pe bază de durabilitate. În ultimii șase ani numărul acesta sa dublat față de produsele comercializate în mod convențional (Centrul pentru afaceri durabile, 2021).

Cadrul de reglementare al Republicii Moldova nu transpune în prezent prevederile Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (CEE) din 25 noiembrie 2009 privind eticheta ecologică a UE. În același timp, baza legislativă națională include o serie de legi și documente de politici care reglementează indirect aspectele etichetării ecologice: Strategia de mediu pentru 2014–2023; Legea cu privire la ratificarea Acordului de Asociere; Legea privind etichetarea produselor energetice; Legea privind cerințele de eco-proiectare pentru produsele legate de energie; Legea cu privire la producția agroalimentară ecologică etc. Republica Moldova s-a angajat să implementeze Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 până la sfârșitul anului 2030 (unde etichetele ecologice contribuie în special la realizarea Obiectivului 12 Consum și Producție Responsabile). Prin urmare, numeroasele tratate internaționale la care Republica Moldova este parte formulează cerințe privind dezvoltarea etichetării ecologice și accesul la informațiile de mediu.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) este una dintre cele cinci agenții partenere care implementează acțiunea UE pentru Mediu (EU4Environment) (2019-2022). Acest program regional oferă suport celor 6 țări, inclusiv Republicii Moldova, pentru a face planificarea politicilor și investițiile mai ecologice, stimularea adoptării de produse și tehnologii inovatoare și creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acțiunilor de mediu. În special, în cadrul componentei EU4Environment privind „economia circulară și noi oportunități de creștere”, UNEP oferă suport Republicii Moldova să promoveze activități legate de problemele APD și instrumentele sale complementare, cum ar fi etichetarea ecologică.

UNEP, în strânsă cooperare cu AO EcoContact, implementează un set de activități privind promovarea dezvoltării sistemului de etichetare ecologică în Republica Moldova. În special, a fost pregătită o evaluare cuprinzătoare a cadrului legal al Republicii Moldova, identificând starea actuală legată de etichetarea ecologică și legile existente care facilitează reglementarea și implementarea ulterioară a etichetării ecologice în țară. Singurul sistem de etichetare de mediu existent și care funcționează în prezent în Moldova este etichetarea ecologică în sectorul agricol. Pentru a înțelege mai bine aplicarea sistemului UE de etichetare ecologică, documentul oferă o analiză a etichetei ecologice a UE cu particularitățile sale specifice și rezumă provocările cheie precum și cea mai potrivită instituție care ar putea acredita și răspunde de emiterea etichetei ecologice.  Documentul este disponibil în limba Româna și Engleză.

Foaia de parcurs pentru alinierea unui sistem de etichetare ecologică în Moldova a fost elaborată pentru a determina obiectivele și măsurile care trebuie luate pentru a facilita transpunerea prevederilor prevăzute în Regulamentul UE privind eticheta ecologică (Regulamentul (CE) nr. 66/2010) în Republica Moldova. În mare parte, foaia de parcurs este un plan de acțiune pentru crearea și implementarea cu succes a unui sistem național voluntar de etichetare ecologică. Foaia de parcurs este disponibilă în Româna și Engleză.

Cel mai valoros progres este elaborarea proiectului de Regulament privind etichetarea ecologică prin transpunerea Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta ecologică a UE și elaborarea tuturor documentelor justificative (Notă, RIA, Proiect de Hotărâre Guvernamentală, Regulament).

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.