Uniunea Europeană promovează Eco-etichetarea în Republica Moldova drept instrument de ”ecologizare” a economiei

Uniunea Europeană promovează Eco-etichetarea în Republica Moldova drept instrument de ”ecologizare” a economiei

La 3 februarie 2023, comunitatea de afaceri și autoritățile relevante au participat la un atelier de instruire dedicat etichetării ecologice, în cadrul mesei rotunde naționale la nivel înalt "Economia verde - Fabricat în Moldova", la Moldexpo. Atelierul a fost organizat de EcoContact și UNEP în cadrul acțiunii finanțate de Programul UE "Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment)".

În cuvântul său de deschidere, Sergiu Harea, Președintle Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a declarat: ”A devenit o bună tradiție la începutul, anului, într-un dialog deschis, să dăm un ton verde activităților din toate domeniile social-economice din Republica Moldova, cu trecerea în revistă a realizărilor de bază, identificarea priorităților și determinarea obiectivelor pentru o dezvoltare economică verde.”

Ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat că transformarea verde este un proces, nu un scop în sine, este o cale către dezvoltarea durabilă, echilibrul bunăstării, zona de confort uman și posibilitățile pe care le oferă mediul: ”Moldova a stabilit în mod clar direcția politicii de mediu de stat – Pactul Verde European, care într-adevăr nu este doar politica de mediu, ci și o foaie de parcurs pentru dezvoltarea durabilă și noul model al economiei moderne. Acesta acoperă o serie de domenii transformatoare, inclusiv reducerea poluării, biodiversitatea, sistemele alimentare, mobilitatea durabilă, aerul curat, apa, energia și economia circulară ș.a.”

Ambasadorul Janis Mazeiks, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a punctat: ”Este foarte important pentru Republica Moldova să tindă spre o economie verde și circulară, acest fapt se referă atât la viitorul țării, cât și la prezent. Vorbind despre viitor, Republica Moldova urmează să armonizeze cadrul legislativ naţional cu acquis-ul comunitar. La fel este important ca legislația să fie aplicată, nu doar pentru a bifa cerințele Uniunii Europene, ci pentru a asigura bunăstarea și sănătatea populației, precum și o economie verde.” 

Evenimentul a avut drept scop promovarea etichetării ecologice ca instrument eficient de ecologizare a economiei și de promovare a achizițiilor durabile. Totodată, acesta a fost o oportunitate de a instrui agenții economici cointeresați în domeniul certificării, respectiv certificarea de tip I, care transpune prevederile Regulamentului UE 66/2010 privind etichetarea ecologică. 

Un alt subiect prezentat la atelierul de instruire a vizat proiectul de Regulament privind etichetarea ecologică națională, cu accent pe funcționalitatea și beneficiile acesteia. De asemenea, au fost colectate opiniile participanților cu privire la interesul și potențialele provocări privind funcționalitatea și aplicabilitatea mecanismului.

Odată cu aprobarea Regulamentului, planificată pentru primul trimestru al anului 2023, Republica Moldova va institui o schemă voluntară de promovare și etichetare ecologică pentru produsele și serviciile care au un impact redus asupra mediului pe parcursul ciclului lor de viață, în comparație cu alte produse și servicii aparținând aceluiași grup de produse și servicii. Documentul va stabili, de asemenea, procedura de acreditare, înregistrare și cerințele organismelor de evaluare a conformității, precum și procedura de evaluare a conformității produselor și serviciilor, inclusiv cea de eliberare a certificatului de conformitate. Regulamentul va stipula și criteriile de acordare a etichetei ecologice, precum și inspecția produselor și serviciilor cu etichetă ecologică.

Aplicarea etichetării ecologice poate aduce mai multe beneficii comunității de afaceri, precum; creșterea încrederii consumatorilor în produse, creșterea competitivității întreprinderilor și facilitarea accesului acestora la noi piețe (de exemplu, piața UE). Totodată, etichetarea ecologică reduce impactul asupra mediului și costurile asociate producției de bunuri. 

Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali la nivel înalt, reprezentanți ai Delegației UE și ai organizațiilor internaționale, ambasade, întreprinderi mari și IMM-uri, sectorul academic, ONG-uri și experți în domeniul mediului, mass-media din Moldova și din cadrul Parteneriatului Estic.

Despre EU4Environment

Proiectul "Uniunea Europeană pentru mediu" (EU4Environment) are ca scop să ajute țările din Parteneriatul estic să-și păstreze capitalul natural și să crească bunăstarea mediului oamenilor, prin susținerea acțiunilor legate de mediu, demonstrarea și deblocarea oportunităților pentru o creștere mai ecologică și stabilirea de mecanisme pentru a gestiona mai bine riscurile și impactul asupra mediului.

Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere: OCDE, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială, în baza unui buget de aproximativ 20 de milioane EUR. Perioada de implementare a Acțiunii este 2019-2024.

Pentru mai multe informații:

Persoana de contact:

Lesya Nikolayeva, Ofițer de gestionare a Programului, Biroul regional pentru Europa al UNEP,

lesya. nikolayeva@un.org

 

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.