„Dezvoltarea durabilă este cea care urmăreşte satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi…” – de acest motto se ghidează atât economia verde, economia circulară, cât și instrumentele aplicabile acestor domenii, cum ar fi etichetarea ecologică.
Deși conceptul de etichetare ecologică este pe larg aplicat în țările dezvoltate, în Republica Moldova, abia se fac primii pași în acest domeniu – actualmente, fiind implementat un sistem doar în domeniul agricol. Pe de altă parte, etichetarea ecologică europeană a bunurilor și serviciilor, rămâne a fi departe de noi.
În anul 2020, A.O. EcoContact a semnat un contract cu UNEP, privind transpunerea Regulamentului (EC) Nr. 66/2010 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009, cu privire la etichetarea ecologică a UE. Acest proiect a avut ca prim pas evaluarea cadrului legal al Republicii Moldova și elaborarea unei Foi de Parcurs privind pașii ce vor fi întreprinși în stabilirea sistemului de etichetare ecologică în Republica Moldova.
În data de 18 decembrie 2020, a avut loc primul atelier de lucru cu părțile interesate și relevante acestui domeniu, precum și cu experți străini care au împărtășit experiența lor de implementare a sistemului, aplicarea acestuia, criteriile elaborate, etc.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost lansate primele discuții privind etichetarea ecologică, fiind implicați responsabili din cadrul instituțiilor de resort din domeniu, dar și a alte persoane interesate.
Evenimentul a finalizat cu colectarea informațiilor și feedback-ului din partea autorităților și instituțiilor ce au o experiență deja în sistemul de etichetare, dar și cu demararea procesului de transpunere a Regulamentului sus-menționat și conlucrarea activă cu Ministerele direct vizate.
Evenimentul a fost organizat de AO EcoContact în parteneriat cu Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului în cadrul proiectului regional EU4Environment/Uniunea Europeană pentru Mediu în Țările Parteneriatului Estic, susținut financiar de Uniunea Europeană. Acțiunea dată în Republica Moldova este implementată de AO EcoContact și UNEP.
Pentru comentare și consultate, documentele de reper pot fi accesate pe link-urile de referință de mai jos, până la data de 24 decembrie 2020.
Moldova Roadmap on EcoLabelling_ENG_V2_lucrativa
Pentru informații adiționale, poate fi contactată Guranda Natalia, la următoarea adresă de e-mail: natalia.guranda@ecocontact.md