În cadrul atelierului de discuții Convenția Aarhus și respectarea drepturilor la un mediu sănătos, de la Forumul ONG-urilor de mediu, au fost abordate mai multe subiecte de interes în rândul sectorului asociativ. Printre acestea se numără: Implementarea Convenției Aarhus în Republica Moldova; Provocări în apărarea dreptului la un mediu sănătos la nivel local; Protecția apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova.
Totodată, a fost abordat caracterul novatoriu al Convenției și anume:
De asemenea, un accent aparte în cadrul atelierului a fost pus pe Registrul emisiilor și transferului de poluanți (SI RETP) întru implementarea Convenției Aarhus. Platforma RETP reprezintă o bază de date al emisiilor de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale în afara amplasamentului, raportate de către operatorii industriali care desfășoară una sau mai multe activități care cad sub incidența raportării. Astfel, datele raportate de operatori în registrul RETP pot fi utilizate pentru îmbunătățirea proceselor de luare a deciziilor pe baza informațiilor legate de mediu și sănătatea umană, pentru stabilirea unei legături între emisiile de poluanți și costurile de mediu și de sănătate, pentru elaborarea, analiza și adaptarea politicilor, precum și alte modalități de prevenire a poluării.
Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2023, este organizat de către Asociația Obștească EcoContact, în parteneriat cu Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, cu suportul Suediei, al Centrului Național de Mediu și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).