AO EcoContact a participat la cea de-a 9-a Reuniune a părților Protocolului privind Registrul Emisiilor şi Transferului de Poluanţi (PRTR)

AO EcoContact a participat la cea de-a 9-a Reuniune a părților Protocolului privind Registrul Emisiilor şi Transferului de Poluanţi (PRTR)

AO EcoContact a participat în perioada 24 – 25 noiembrie, la cea de-a 9-a Reuniune a Părților Protocolului privind Registrul Emisiilor şi Transferului de Poluanţi (RETP) al Convenţiei  privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiție în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998 (Convenția de la Aarhus).

Evenimentul a fost organizat la Geneva, de către Comisia Economică a ONU pentru Europa (CEE-ONU), și a adunat peste 70 de organizații din țările parte a Protocolului RETP.

Subiectele puse în discuție în cadrul reuniunii au vizat: dezvoltarea Protocolului, progresul în implementarea programului de lucru și a chestiunilor financiare, promovarea și coordonarea, mecanismele de conformitate și raportare, activități subregionale și naționale, necesități și provocări în vederea consolidării capacităților. Totodată, în cadrul grupurilor de lucru, participanții au făcut schimb de experiență și bune practici.

„Acțiunile de consolidare a capacităților și colaborării dintre societatea civilă, operatori și autoritățile de mediu Republicii Moldova au o importanță primordială în implementarea și dezvoltarea RETP. Un alt aspect principal se referă la consolidarea capacităților de elaborarea și aplicare a rapoartelor de emisii de către operatori, a capacităților de evaluare și validare a rapoartelor de emisii și transfer de poluanți, și, nu în ultimul rând, importanța mentenanței RETP” a declarat în cadrul adunării, Ion Marin, manager de proiect AO Eco Contact, doctor în științe chimice.

Protocol RETP a fost adoptat la 21 mai 2003 la Kiev, Ucraina, de către părțile la Convenția de la Aarhus, și a intrat în vigoare la 8 octombrie 2009.  Protocolul RETP are în prezent 38 de părți semnatare. Republica Moldova a semnat Protocolul RETP la 31 decembrie 2003, și l-a ratificat la 26 aprilie 2013.

În context, operatorii industriali raportează periodic prin intermediul Sistemului Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți” (SI RETP) date sistematizate despre emisiile de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale în afara amplasamentului. Totodată, EcoContact, susținut de parteneri, oferă suport Ministerului Mediului și Agenției de Mediu privind consolidarea capacităților operatorilor economici din Republica Moldova în utilizarea RETP.

 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.