Întrunirea părților interesate privind îmbunătățirea Sistemului Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți”

Întrunirea părților interesate privind îmbunătățirea Sistemului Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți”

La 28 februarie curent, A.O. EcoContact, în parteneriat cu Agenția de Mediu și Participatio Ltd., a organizat, la Chișinău, o întrunire cu părțile interesate în îmbunătățirea Sistemul Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți” (SI RETP) în Republica Moldova.  

 Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale responsabile de mediu, ONG-uri, precum și operatori (persoane fizice sau juridice care exploatează sau dețin controlul asupra complexului industrial, așa cum este prevăzut în legislația națională, sau care au fost învestite cu puterea economică decisivă asupra funcționării tehnice a complexului industrial). Scopul întrunirii a vizat scanarea situației RETP, prezentarea și evaluarea realizărilor, precum și identificarea dificultăților actuale și a necesităților viitoare în procesul de implementare a RETP. 

 În cuvântul său de salut, dna. Maria Nagornîi, Șefa Direcției politici de prevenire a poluării din cadrul Ministerului Mediului a menționat despre progresele dezvoltării cadrului legal în domeniul emisiilor industriale, importanța dezvoltării și evidența registrului RETP în calitate de bază de date, resursă informațională privind datele despre poluarea mediului, emisiilor de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze și transferului de deșeuri, importanța transparenței și accesului la informații de mediu factorilor de decizie, instituțiilor publice, operatorilor și publicului larg.  

 Prezentă la eveniment, managerul de proiect Participatio Ltd., Magdolna Tóthné Nagy, a vorbit despre suportul oferit pentru RETP din Moldova: ”Așa cum Republica Moldova tinde să fie parte a Uniunii Europene, gradual trebuie aliniat și cadrul normativ. Prin dezvoltarea RETP se urmărește implementarea unei platforme de reducere a poluării, de informarea cetățenilor privind emisiile și transferul de poluanți, precum și realizarea unor acțiuni sustenabile pentru îmbunătățirea mediului.” 

În cadrul discuțiilor, a fost prezentată situația actuală privind implementarea Protocolului CEE-ONU RETP și obligațiile de raportare în Moldova, ținând cont și de sistemul UE E-PRTR. De asemenea, s-a făcut referire la progresele înregistrate, dificultățile și necesitățile actuale, precum și au fost abordate rolurile autorităților, al operatorilor și al ONG-urilor în acest proces.  

La final, participanții au stabilit de comun acord etapele următoare privind îmbunătățirea funcționalității RETP, care includ consolidarea capacităților operatorilor privind utilizarea RETP-ului, creșterea interesului operatorilor față de utilizarea acestuia, precum și suplinirea bazei de date cu informații de mediu. 

Proiectul „Îmbunătățirea registrelor de emisii și de poluanți (RETP) în țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova” este finanțat de Ministerul Federal al Mediului cu fonduri din Programul de Ajutor Consultativ (AAP) pentru protecția mediului în țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală, precum și alte țări limitrofe Uniunii Europene . Proiectul este supravegheat de Agenția de Mediu Germană (UBA) și este implementat de Participatio Ltd. în parteneriat cu AO EcoContact, REC Albania, REC BiH și REC Muntenegru. Perioada de implementare a proiectului – 2021/2023. 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.