Astăzi, 16 septembrie, marcăm Ziua mondială a protecției stratului de ozon, iar genericul din acest an este "Protocolul de la Montreal@35: cooperare globală pentru protejarea vieții pe Pământ". Acest Protocol este un exemplu unic de colaborare şi parteneriat internațional pentru protejarea patrimoniului comun al umanității – ozonul.
Republica Moldova s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sănătos, adoptând acte legislative în domeniu începând cu anul 1999 şi devenind parte la Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon şi a Protocolului de la Montreal în anul 1996 prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 966/1996. Prin ratificarea Convenției şi a Protocolului, țara noastră şi-a asumat angajamentele să respecte şi să îndeplinească prevederile și restricțiile acestor instrumente internaționale.
Pentru respectarea angajamentelor asumate față de Convenția de la Viena și a restricțiilor Protocolului de la Montreal, autoritatea centrală pentru resurse naturale și mediu a elaborat Programul național de suprimare eșalonată a clorofluorocarburilor, în calitate de substanțe ce distrug stratul de ozon, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1064 din 11 noiembrie 1999.
Principalele realizări ale Republicii Moldova în implementarea Convenției de la Viena și a Protocolului de la Montreal țin de elaborarea și implementarea:
În prezeent, Republica Moldova se află la a treia etapă de implementare a Planului de eliminare eșalonată a HCFC, axată pe eliminarea completă a HCFC-urilor până în 2030, permițând 2,5% rezervă pentru deservirea echipamentului în perioada 2030-2040.