Atenție la plumbul în ustensilele pentru pescuit.

Atenție la plumbul în ustensilele pentru pescuit.

Atenție la plumbul în ustensilele pentru pescuit. (Plumbul la pescuit)

Sumarul: prezentul articol a fost elaborat de către AO EcoContact și are drept scop evaluarea pericolului de contaminare cu plumb metalic ce se conține în ustensilele pentru pescuit și reducerea cantității de plumb dispersat în natură prin conștientizarea amatorilor de pescuit din Republica Moldova. Articolul face parte din campania de consteintezare a populatiei privind riscul asociat cu plumb

Plumbul metalic (Pb) a fost folosit pentru confecționarea greutăți pentru ustensilele de pescuit încă de pe timpurile antice. La nivel european, s-a estimat că în fiecare an în jur de 100 mii tone de plumb se dispersează în mediu ambiant în urma activităților de vânătoare și pescuit.

Multe studii și publicații au demonstrat faptul că greutățile de pescuit ce conțin Pb provoacă intoxicație și contaminarea biotei, îndeosebi a peștilor și păsărilor hidrofile. Sănătatea umană tot este afectată de reziduurile de Pb atunci când se consumă peștii contaminați, când se mânuiesc ustensilele fără neglijență sau atunci când se confecționează ustensilele în calitate de greutăți și momeală pentru pescuit în condiții casnice[1].

Plumbul metalic este format din același element chimic. La t = 20 ⁰C și la presiunea atmosferică de 101,3 kPa formează o stare de agregare solidă. Temperatura de topire a plumbului solid este de 326 ⁰C (101,3 kPa) cu o densitate de 11,45 g/l (20 ⁰C). Duritatea Pb cu o puritate de 100%, conform scării Mohr (de la 1 la 10), este de 1,5. Mulți amatori ai pescuitului topesc și confecționează greutăți pentru pescuit în condiții casnice. Materia primă pentru topitură dese ori pot fi bateriile uzate, îndeosebi de la automobile.

Articolul 17 din Legea Substanțelor Chimice nr. 277 /2018 stipulează condițiile de interdicție şi restricție pentru unele substanțe şi amestecuri chimice plasate pe piață, printre care se regăsesc produsele și articolele confecționate, sau cu conținut de Pb[2].

Sursele de contaminare a organismului uman cu Pb din plăcuțele, greutățile, cârligii pentru pescuit poate fi prin praful acumulat în boxa de pescuit, din praful (micro-particulat) rămas pe mâini în urma mânuirii greutăților de Pb, din emisiile de micro-particule solide (fum) în procesul de topire și turnare în forme fără respectarea tehnicii de securitate. Duritatea metalului fiind destul de moale, sunt cazuri când pescarii fixează greutatea de firul de nailon cu ajutorul dinților, creând condiții favorabile de contaminare cu Pb prin cavitatea bucală la alimentare și/sau consum de apă.

Plumb 1

Figura 1. Poza tarabei destinat pescuitului cu produse comerciale cu conținut de Pb.

Conform Agenției Europene de Substanțelor Chimice, Pb este clasificat după pericol ca periculos la inhalare și periculos mediului acvatic. Acest metal poate afecta fertilitatea sau copilul nenăscut, provoacă leziuni ale organelor prin expunere prelungită sau repetată, este foarte toxică pentru viața acvatică cu efecte de lungă durată, poate provoca cancer[3].

Testările toxicității acute a prafului de Pb la inhalare au demonstrat o concentrație letală CL50 > 5,05 mg/L în aer. O atenție deosebită trebuie acordată la apariția tremurului, convulsiilor, salivației, diareii, letargiei, somnolenței, chiar și a comei[4].

Cercetările internaționale au evidențiat faptul că ustensilele din Pb folosite la pescuit au impact negativ direct asupra biotei. Rata mortalității a păsărilor de baltă provocate de ingestia obiectelor metalice (cârlige, greutăți din Pb) s-a dovedit a fi foarte înaltă în țările unde nu este reglementat produsele cu conținut de Pb. În calitate de exemplu poate fi adus Cufundarul mare (Gavia immer), specie protejată în SUA, unde echipa de cercetare a lui Grade (2018), au observat numărul maxim a mortalității provocate de ingestie cu cârlige și greutăți (cu conținut de Pb) a fost în perioada lunilor iulie și august, ce a coincis cu perioada activă a pescuitului.

Pe teritoriul Republicii Moldova, îndeosebi în zonele râurilor, lacurilor, iazurilor se regăsesc un spectru larg de specii de rațe (sulițar, cârâitoare, cu ciuf, roșie, mare, etc.). Multe specii sunt permise pentru vânat și reprezintă un deliciu pentru mulți amatori și gurmanzi de carne a păsărilor sălbatice. Ca orice specie de păsări hidrofile și scufundătoare, păsările folosesc sedimente solide pentru a ajuta digestia generală, așa ca nisip, argilă, pietre mărunte și/sau sedimente de pe fundurile râurilor, lacurilor sau iazurilor. Printre sedimente, se regăsesc ustensile folosite și pierdute la pescuit, și nu doar celea cu conținut de Pb. Despre evaluarea impactului și conținutul metalelor grele în sângele păsărilor hidrofile, ce au arealul de cuibărire pe teritoriul R. Moldova, rămâne a fi, încă, un domeniu necercetat.

Conform normelor legislative în Republica Moldova concentrațiile maxime admisibile de Pb total în sol este de 32 mg/kg, în apa de suprafață trebuie să fie mai mică de 0,05 mg/l, iar în produsele alimentare mai mică de 0,5 mg/kg. Evaluările impactului și migrației metalelor grele în corpurile de apă de suprafață (din apă, sedimente și vietățile acvatice) pe teritoriul Republicii Moldova au demonstrat contaminări evidențiate cu Pb în tot ecosistemul acvatic. Conținutul de Pb în apele (nefiltrate) lacurilor și iazurilor au indicat valori mai mici de 0,4 mg/l, în sedimente concentrația variază în regiunea 74,0 – 78,2 mg/kg, iar în pești 2,0 – 2,3 mg/kg (Sandor Z., 2001).

În perioada 25-31 octombrie 2021, în săptămâna internațională de prevenire a intoxicației cu Pb , AO EcoContact a derulat un studiu privind compoziția ustensilele pentru pescuit, disponibile pe piața RM. Scopul studiului, a fost identificarea potențialelor surse de contaminare de Pb a ecosistemelor acvatice.. În calitate de probe au fost procurate 5 tipuri de ustensile folosite la pescuit: greutate (100 g), coșuleț pentru nădit (120 g), greutate biconus (6 g), cârlig cu greutate (10 g) și cârlig momeală (5 g), vezi figura 2. Ustensilele pentru pescuit au fost procurate de la 5 agenți economici amplasați în municipiul Chișinău (3 probe) și în alte localități (2 probe). Măsurătorile analizei elementală a materialului solid (aliaj metalic) au fost efectuate cu spectroscopia fluorescenței razelor X (XRF) în cadrul Centrului de Știință a Materialelor a Institutului de Fizică Aplicată.

Plumb 2

Figura 2. Poza ustensilelor folosite la pescuit în calitate de probe.

Analiza și interpretarea spectrelor au evidențiat energii ai fotonilor caracteristice unor metale, așa ca: plumb (Pb), staniu (Sn), cupru (Cu), nichel (Ni), rodiu (Rh).

Plumb 3

Figura 3. Modelul unui Spectrul XRF.

Rezultatele interpretării și determinării compoziției elementelor ce se conțin în aliajul metalic din care sunt confecționate ustensilele pentru pescuit, au demonstrat valori a părții de masă de 97,76 – 98,80 % de Pb metalic, în dependență de tipul probei. Conținutul de Sn metalic în probe nu a depășit 1,85 %. Amestecul dintre Pb și Sn se consideră un a fi un aliaj fuzibil, obținând-se un aliaj cu temperatură de topire joasă (150 - 300 ⁰C) ce este, asemenea, larg utilizat cu scop de lipire. În probele studiate s-a evidențiat conținutul de Cu, care este clasificat ca metal periculos ce posedă activitate biologică. Rezultatele analizei elementale ale produselor folosite pentru pescuit sunt listate în tabelul 1.

Tabelul 1. Lista probelor și conținutul de metale

Nr.

1

2

3

4

5

Denumire

S-KL3

PP 120

PP 6

PC10CS

PC5CA

Pb (mol/l)

98,804

98,749

98,938

98,712

97,759

Sn (mol/l)

0,932

0,999

0,559

0,896

1,846

Cu (mol/l)

0,263

0,251

0,504

0,392

0,395

După cum poate fi observat din Figura 3, dar și Tabelul 1, ustensilele pentru pescuit analizate conțin un 99% de Pb. Conștient și inconștient acestea sunt folosite pe larg de către amatorii de pescuiți fără o oarecare importanță vis a vis de intoxicația cu plumb sau daunele care se aduc pe termen lung mediului activ și al habitatelor din cadrul acestuia. De fapt, în consecință, poluarea continuă cu metale grele, va aduce în consecință directă asupra sănătății umane, iar așa cum Pb și alte metale grele nu au un impact imediat (decât prin expunere intensă la cantități mari de Pb) acestea vor fi resimțite cu avansarea în vârstă a celor expuși la plumb.

Restricționarea produselor cu conținut de Pb destinate pescuitului ar fi o soluție de oprire a răspândirii dispersată al plumbului în natură. Multe țări membre ale UE au restricționat sau interzis plasarea pe piață ale acestor produse. Experiența altor state au demonstrat faptul că produsele pentru pescuit cu conținut de Pb este posibil de substituit cu alternative non-toxice mediului ambiant fără a crea disconfort pescarilor. Alternative pentru plutitoare, greutăți și momelile cu plumb, ar putea fi cele realizate din roci, sticlă sau diferite aliaje neutre mediului.

 

[1] https://echa.europa.eu

[2] https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=112668&lang=ro

[3] https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.028.273

[4] https://echa.europa.eu/registration-dossier/-/registered-dossier/16063/7/3/3

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.