Aspecte privind drepturile omului și justiția de mediu abordate în cadrul Conferinței Științifico-Practice Internaționale: STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ

Aspecte privind drepturile omului și justiția de mediu abordate în cadrul Conferinței Științifico-Practice Internaționale: STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ

În perioda 8-9 decembrie 2021, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a găzduit cea de a 6-a ediție a Conferinței științifico-practică internațională „Statul, Securitatea și Drepturile Omului în Era Digitală”.

Suport esențial în organizare a fost acordat de: Universitatea din Varșovia (Polonia), Universitatea Ecologică din București (România), Universitatea Ovidius din Constanța (România), Universitatea Națională din Zaporojie (Ucraina), Universitatea Yuriy Fedkovich din Cernăuți (Ucraina), Agenția de Guvernare Electronică din Republica Moldova, A.O. Promo LEX, A.O. Eco Contact, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.

La deschiderea lucrărilor conferinței, Dl ȘAROV Igor, dr., conf.univ., Rectorul USM,  a menționat că evenimentul dat este semnificativ pentru instituție, în ansamblul său, în special în contextul aniversării a 75 ani de la fondare, în cadrul proiectului de stat Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului (director de proiect doctor habilitat în drept, Rodica Ciobanu) cu suportul mai multor instituții naționale și de peste hotare, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice, profesori universitari, cercetători, reprezentanți ai societății civile. Prezenta manifestare științifică se încadrează perfect în realitatea de astăzi, fiind, în esență, un model de cooperare digitală și de dialog științific.

Dna IORDANOV Rodica,  Secretar de Stat la Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în contextul genericului Conferinței științifice internaționale, a semnalat că era digitală, de rând cu avantajele pe care le aduce lumii moderne, implică și multiple riscuri, legate de atacuri la persoană, protecția datelor, violență informațională, hărțuire, încălcarea vieții private, difuzarea informațiilor eronate etc. În condițiile realității sociale și juridice, protecția drepturilor omului în fața riscurilor generate de digitalizare a devenit un imperativ.

În cadrul lucrărilor conferinței a fost organizată și o sesiune tematică dedicată: Drepturile omului și justiția de mediu”, organizată în colaborare cu Asociația obștească EcoContact. Reprezentanți ai asociației precum și alți vorbitori invitați au accentuat importanța asigurării, protecției și respectării drepturilor omului în raport cu drepturile de mediu și promovării justiției verzi. Aceștia au reiterat că un mediu curat contribuie la asigurarea drepturilor fundamentale ale omului prevăzute de Constituția Republicii Moldova: dreptul la viață, dreptul la sănătatea fizică şi morală – ceea ce implică păstrarea calității principalelor componente ale mediului (a aerului, apei, solului, florei şi faunei), în contextul unei dezvoltări durabile”.

În context, Tatiana Echim, manager de proiect „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, a vorbit despre activitatea EcoContact direcționată instuirii și consolidării capacităților apărătorilor drepturilor omului în domeniul mediului, privind serviciile de consultanță juridică acordate în cadrul Centrului Aahus, găzduit de Asociație deja de 7 ani, precum și de alte aspecte. Aceasta a subliniat, că Convenția de la Aarhus privind accesul la informaţie, justiţie şi participarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului, care a intrat în vigoare mai mult de două decenii în urmă, este mai importantă ca oricând, întrucât reprezintă „un instrument emblematic pentru democrația în probleme de mediu și, practic, singurul instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu oferind drepturile publice generale și concrete de participare la luarea deciziilor, accesul la informație și la justiție în materie de mediu.

Activitatea și abordarea privind aparătorii drepturilor omului în domeniul mediului precum și cadrul de reglementare internațional și local a fost prezentat de consultanți juridici din cadrul EcoContact – Irina Punga și Anna Cazacu.

Lucrările conferinței s-au derulat pe parcursul a două zile (8-9 decembrie), vizând mediul ştiinţific şi educaţional, instituţiile de stat, corpul diplomatic şi organizaţiile neguvernamentale, doctoranzi, mediul de afaceri, publicul larg interesat de problematica anunţată. În cadrul lucrărilor conferinței au fost puse în discuție subiecte de actualitate pentru spațiul științific, socio-cultural, juridic și politic actual.

Materiale conferinței vor fi disponibile în format electronic pe site-ul Centrului de Drept Public Comparat și E-Guvernare.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.