A fost editată o Notă Orientativă privind integrarea voluntariatului spontan în activitățile organizațiilor locale

A fost editată o Notă Orientativă privind integrarea voluntariatului spontan în activitățile organizațiilor locale

x

Un document cu titlu de ghidare a fost elaborat de către echipa AO EcoContact, în cadrul proiectului ProVoice: „Promovarea rolului voluntarilor și al populației în protecția civilă”.

Documentul – „Notă orientativă. Integrarea voluntariatului spontan în activitățile organizațiilor locale” – este destinat instituțiilor care gestionează voluntari în protecție civilă și acelor agenții care doresc să integreze componenta de gestionare a voluntariatului spontan în activitățile proprii.

Așadar, Nota Orientativă include o serie de cunoștințe practice, măsuri și recomandări ce urmează a fi aplicate, în cazul declanșării unei situații excepționale, pentru a asigura gestionarea eficientă al voluntarilor spontani prin securitatea și protecția potențialilor voluntari în timpul exercitării misiunii lor de salvare, ghidarea și instruirea acestora.

Ca sursă de inspirație, pentru elaborarea acestui document, a servit experiența țărilor europene, dar și altele, care au mecanism funcțional și bine pus la punct în domeniul gestionării voluntarilor în protecție civilă, inclusiv pe acei spontani. În același timp, un rol esențial l-au avut și sesiunile de analiză, ședințele de lucru interne cu specialiști din diferite domenii, realizate pe teritoriul țărilor implicate în proiect.

De asemenea, în perioada de implementare a proiectului, au avut loc mai multe activități de instruire, vizite de studiu și ședințe de proiect, organizate la nivel local și național, cu participarea persoanelor interesate și a actorilor de bază în domeniul Protecției Civile (IGSU, APL, APC, OSCs, precum și structurile educaționale teritoriale: școli, gimnazii, grădinițe).

Odată cu recunoașterea acestui document drept ghid de aplicare în activitatea voluntarilor, se dorește ca principiile și indicațiile incluse aici, să  fie aliniate la principiile stabilite de către sistemul național de protecție civilă, pentru a putea fi implementate, ulterior, de către orice instituție publică sau privată.

Proiectul „ProVoice: Promovarea rolului voluntarilor și al populației în protecția civilă”, este realizat de către AO EcoContact, în colaborare cu APL-urile locale și IGSU, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare. În cadrul proiectului 17 posturi de pompieri-salvatori au beneficiat de instruire și 7 posturi, de echipare cu instrumentar de cea mai înaltă calitate.

Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea cooperării dintre țările de vecinătate privind managementul voluntarilor, voluntariatul spontan și sporirea gradului de conștientizare legat de pregătirea pentru a face față dezastrelor.

Țări beneficiare: Belarus, Republica Moldova și Ucraina.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.