Republica Moldova a prezentat la nivel subregional, propria experiență privind îmbunătățirea raportării în SI RETP cu scopul de a reduce emisiile și a preveni poluarea

Republica Moldova a prezentat la nivel subregional, propria experiență privind îmbunătățirea raportării în SI RETP cu scopul de a reduce emisiile și a preveni poluarea

AO  EcoContact și reprezentanți ai Agenției de Mediu participă în perioada 12 – 13 martie curent, la atelierul subregional ”Îmbunătățirea raportării RETP pentru reducerea emisiilor și pentru luarea unor decizii mai bine documentate și sustenabile: realizări și provocări ”, care se desfășoară la Tirana, Albania.

Evenimentul are drept scop întrunirea actorii-cheie vizați în proiectul Îmbunătățirea Registrelor naționale al emisiilor și al transferului de poluanți (RETP) în țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova, pentru a împărtăși rezultatele și experiențele proiectului, precum și a bunelor practici, între țările participante la proiect, inclusiv cu alte țări din regiune și din țările UE.

Cei peste 30 de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților naționale responsabile de gestionare a platformei,  au discutat despre progresul RETP și a registrului UE, inclusiv necesitățile ulterioare pentru punerea în aplicare a sistemului integrat de raportare a poluanților, a Directivei privind emisiile industriale și a Protocolului CEE-ONU privind RETP. De asemenea, a fost abordat modul în care modificările planificate ar putea avea un impact asupra etapelor ulterioare de funcționare a RETP în cadrul țărilor participante la proiect. Un alt subiect discutat a vizat promovarea utilizării registrului nu doar pentru raportare, ci și utilizare acestuia ca o bază de date de mediu deschise pentru publicul larg.

În context, Republica Moldova a prezentat experiența proprie de îmbunătățire a disponibilității și accesibilității datelor din SI RETP pentru operatori, autoritățile de mediu și publicul larg, precum și impedimente înregistrate în procesul de raportare, mentenanța tehnică a registrului, dar și alte provocări.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Regional de Mediu (REC) Albania în comun cu Participatio Ltd., în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea Registrelor naționale al emisiilor și al transferului de poluanți (RETP) în țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova” sub egida Agenției de Mediu Germană (UBA).

Galerie Foto