Astăzi marcăm ”Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale”, un motiv în plus de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregatirea impotriva dezastrelor.
În acest an, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor se va concentra asupra obiectivului G al Cadrului Sendai: "Creşteţi în mod substanţial disponibilitatea şi accesul la sistemele de avertizare timpurie pentru mai multe pericole cu informaţii şi evaluări privind riscurile de dezastre pentru oameni până în 2030".
Ediţia din 2022 are loc în cadrul Evaluării intermediare a Cadrului Sendai, care se va încheia la o reuniune la nivel înalt a Adunării Generale din mai 2023, cu o declaraţie politică.
Scopul principal al Cadrului Sendai este de a evita crearea de noi dezastre şi de a reduce riscurile existente. Dar atunci când acest lucru nu este posibil, sistemele de avertizare timpurie pot permite acţiuni pentru a minimiza daunele aduse oamenilor, bunurilor şi mijloacelor de trai.
Cadrul Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.