Tematica lunii mai din cadrul campaniei de informare și comunicare privind problemele de mediu scoate în prim plan importanța ariilor protejate, care au rol esențial în conservarea biodiversității și menținerea echilibrului ecologic.
Ariile protejate sunt zone geografice care sunt desemnate și gestionate într-un mod special pentru protejarea și conservarea biodiversității, a ecosistemelor și a resurselor naturale și sunt create pentru a preveni distrugerea și degradarea habitatelor naturale și pentru a asigura conservarea speciilor de plante și animale aflate în pericol de dispariție, precum și a altor resurse naturale. Aceste zone sunt supuse unor reguli și reglementări speciale, care variază în funcție de natura și scopul zonei protejate, iar accesul publicului este limitat sau restricționat în unele cazuri.
Există o varietate de tipuri de arii protejate, cum ar fi parcuri naționale, rezervații naturale, monumente ale naturii, arii de conservare a habitatelor, grădini botanice și zoologice, zone umede de importanță internațională și multe altele. Scopul lor principal este de a conserva și proteja natura, pentru a asigura o lume mai bună și mai sustenabilă pentru viitorul nostru.
De ce trebuie să protejăm zonele naturale locale?
- Oferă adăposturi sigure pentru plantele și animalele sălbatice.
- Susțin și consolidează cunoștințele indigene, sistemele de valori și aplicarea acestora în conservarea peisajelor și a practicilor culturale de importanță vitală.
- Consolidează rezistența la schimbările climatice. Zonele protejate ajută la atenuarea evenimentelor meteorologice extreme, la îmbunătățirea stocării carbonului și oferă spațiu pentru ca plantele și animalele să se adapteze la un climat în schimbare.
- Mențin ecosistemele funcționale și beneficiile pe care le oferă. Zonele protejate oferă aer și apă curate, soluri sănătoase, alimente și medicamente.
- Contribuie la îmbunătățirea sănătății generale și a bunăstării prin contactul cu natura. Zonele protejate sunt locuri prețuite pentru întinerirea mentală și spirituală.
- Contribuie la diversificarea economiei locale. Zonele protejate ar putea oferi oportunități de angajare și contribui la bugetul anual al Rezervației și al localităților din zonă.
- Contribuie la consolidarea cunoștințelor, a înțelegerii despre sistemele naturale și a impactului activității umane asupra acestora. Zonele protejate servesc drept repere de mediu pentru monitorizarea sănătății sistemelor naturale și înțelegerea efectelor schimbărilor climatice, a poluării, extracției de resurse, speciilor invazive și alți factori de stres.
- Oferă oportunități de recreere în aer liber.
- Contribuie la conservarea fondurilor genetice vitale. Un sistem reprezentativ de arii protejate care ajută la conservarea diverselor fonduri genetice poate menține opțiunile viitoare de cercetare și adaptare în fața schimbărilor de mediu.
Reguli de conduită în ariile naturale protejate
Ariile protejate sunt zone speciale care au fost desemnate pentru a proteja și conserva biodiversitatea, peisajele naturale și culturale, precum și alte resurse naturale importante. Pentru a asigura această protecție, există o serie de reguli de comportament și conduită pe care trebuie să le respectăm atunci când vizităm aceste zone. În acest sens, iată câteva dintre cele mai importante reguli pe care ar trebui să le urmăm:
- Deșeurile vor fi transportate/depozitate de către vizitatori la punctele de colectare special amenajate. Deșeurile și, mai ales, ambalajele abandonate necorespunzător pe teritoriul siturilor pot fi înghițite de animale, fapt care le pune viața în pericol. Se recomandă verificarea zonei de popas înainte de plecare, astfel încât să ne asigurăm că nu lăsăm în urmă resturi de mâncare sau alte deșeuri.
- Panourile informative sau de avertizare, indicatoarele, marcajele, stâlpii care le susțin și amenajările tehnice de siguranță au rolul de a ne informa și îndruma. Acestea nu trebuie modificate, deteriorate sau distruse. Alți vizitatori, în lipsa acestor informații, s-ar putea rătăci sau răni.
- Campingul este permisă numai în locurile special amenajate – marcate cu însemnele specifice, afișate la vedere – în condițiile legii, conform regulilor stabilite de către administratorul zonei de campare. Nu este permisă modificarea siturilor prin improvizarea de noi adăposturi.
- Sunt strict interzise ruperea, tăierea, distrugerea sau alterarea vegetației. Pentru protejarea biodiversității, vizitatorul nu trebuie să intervină în niciun fel asupra plantelor, arbuștilor sau a copacilor. Vegetația oferă hrană și adăpost multor specii de păsări, amfibieni, reptile și alte animale.
- Natura trebuie păstrată așa cum este. De aceea, nu vom culege florile, ci vom lua cu noi doar fotografii.
- Nu vom captura nicio viețuitoare întâlnită în zone cu protecție strictă și nici nu vom introduce pe teritoriul acestora alte exemplare.
- Zgomotul și noxele automobilelor alungă animalele, poluează atmosfera și distrug plantele.
- De asemenea, spălarea autovehiculelor în apele și pe terenurile din ariile protejate este strict interzisă. O astfel de activitate poluează apa și solul, afectând flora și fauna.
- Păstrarea liniștii este deosebit de importantă, în special, în perioadele de împerechere, cuibărit și creștere a puilor. Speriate, păsările își pot abandona cuiburile sau își pot părăsi puii, scăzându-le, astfel, șansele de supraviețuire.
- Utilizarea focului deschis este strict interzisă. Incendiile distrug flora și pun în pericol viața păsărilor și a celorlalte viețuitoare care fac parte din faună, provocând dezechilibre în natură.
- Atunci când observăm activități care dăunează mediului, vom anunța imediat administratorul ariei naturale protejate pe care o vizităm.
- Vom merge întotdeauna numai pe traseele turistice, numai în zonele în care ne este permis accesul. Vom rezista tentației de a ne aventura pe alte cărări decât cele deschise accesului public, respectând astfel măsurile gândite pentru protejarea ariilor naturale.
Vezi aici Broșura Rezervația biosferei ”Prutul de Jos”: beneficiile ariei protejate, conservarea și protecția mediului din zonă