Eficientizarea sistemului de supraveghere, control, contracarare, penalizare pentru încălcarea legislației de mediu și de recuperare a prejudiciului cauzat mediului reprezintă una dintre prioritățile indicate în cadrul Foii de Parcurs elaborată ca rezultat al Studiului de Evaluare a Situației Actuale în domeniul investigării infracțiunilor ecologice.
Această prioritate a fost susținută și discutată pe larg de către participanții la evenimentul de finalizare a proiectului ”Contracararea infracțiunilor ecologice pentru un mediu curat” finanțat de
Fundația Soros Moldova și implementat de către AO EcoContact.
În cadrul evenimentului sa evidențiat că la nivel național domeniul mediului nu a constituit o prioritate fapt ce a generat apariția mai multor impedimente și dificultăți in procesul de contracarare a încălcărilor de mediu. Îmbunătățirea mecanismului de sancționare și de recuperare a prejudiciului cauzat mediului ambiant reprezintă o necesitate stringentă a actualității Republicii Moldova, depunând-se un efort continuu in acest sens inclusiv cu suportul EcoContact în cadrul implementării altor activități și proiecte paralele.
Pentru a înțelege mai bine care este situația la moment pe trei sectoare prioritare – apă, păduri și deșeuri provenite din activitatea de construcții – privind infracțiunile ecologice, dar și acțiunile prioritare furnizate ca recomandare accesează documentul din linkul de mai jos. Urmează să ne continuăm activitatea prin promovarea recomandărilor și suport instituțiilor de a le implementa.