EcoContact participă în perioada 27 - 28 noiembrie curent, la cea de-a zecea reuniune a părților Protocolului privind Registrul emisiilor şi transferului de poluanți (PRTR) al Convenției privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiție în probleme de mediu (Convenția de la Aarhus). Evenimentul s-a desfășurat la Geneva, gazda acestuia fiind Comisia Economică a ONU pentru Europa (CEE-ONU).
În cadrul reuniunii au fost examinate progresele înregistrate de punere în aplicare a registrului; promovarea și coordonarea; mecanismele de raportare și de conformitate, inclusiv activitățile subregionale și naționale. În cadrul celei de-a cincea sesiuni a reuniunii - Activități subregionale și naționale: realizări, necesități și provocări, Ion Marin, coordonatorul național al proiectului „Îmbunătățirea registrelor de emisii și transferuri de poluanți (RETP) în țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova” a împărtășit experiențele acumulate de autoritățile de mediu, operatorii și ONG-urile din Republica Moldova privind implementarea și dezvoltarea, modernizarea și optimizarea sistemului RETP. În context, a fost accentuată necesitatea consolidării capacităților operatorilor economici în utilizarea RETP, dar și a creării unei structuri guvernamentale de mentenanță dedicată sistemelor informaționale.
Protocolul RETP a fost adoptat la 21 mai 2003 la Kiev, Ucraina, de către părțile la Convenția de la Aarhus (prin care se pune în aplicare articolul 5 al Convenției privind colectarea și diseminarea informațiilor despre mediu), și a intrat în vigoare la 8 octombrie 2009. Republica Moldova a semnat Protocolul RETP la 31 decembrie 2003, și l-a ratificat la 26 aprilie 2013.
Astfel, operatorii industriali raportează periodic prin intermediul Sistemului Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți” (SI RETP) date sistematizate despre emisiile de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale în afara amplasamentului. În prezent, peste 700 de instalații furnizează date sistematizate despre emisiile de poluanți caracteristice domeniului de activitate. Pentru a vizualiza harta acestora, accesează https://retp.gov.md/#/.