AO EcoContact în parteneriat cu Centrul de Consultanță Cahul a desfășurat pe 3 și 5 mai curent, două atelierele de instruire tematice organizate în cadrul Proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).
Subiectele abordate în cadrul atelierelor s-au axat pe creșterea capacităților pentru gestionarea resurselor naturale locale prin eco-turism și consolidarea capacităților de eficiență energetică în contextul schimbărilor climatice și al crizei energetice. Aceste tematici au fost selectate de autorități și părțile interesate ca fiind prioritare regiunii și condițiilor locale în contextul dezvoltării durabile, protecției mediului și adaptării la schimbările climatice.
În particular, discuțiile au vizat diversificarea serviciilor de turism ”verde” bazate pe resursele locale; optimizarea proceselor de gestionare a proceselor de deservire a vizitatorilor în zonele naturale și parteneriatele locale. De asemenea, în cadrul atelierelor au fost prezentate modele de bune practici în gestionarea resurselor naturale locale prin eco-turism. S-a discutat despre oportunități nevalorificate, problemele turismului în destinații turistice locale, necesitățile speciale ale gazdelor, precum și problemele de mediu ale turismului verde. În context, a fost prezentat în detalii un plan de modernizare a infrastructurii turistice locale.
Participanții au fost familiarizați cu tabloul general de resurse energetice în Republica Moldova, precum și surse regenerabile de energie, tehnologie și aplicații. De asemenea, au fost oferite sfaturi utile de eficientizare energetică și o demonstrație practică de audit energetic.
Evenimentul a fost dedicat autorităților publice locale, persoanelor fizice și juridice interesate de domeniul eco-turismului, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din zona Rezervației biosferei Prutul Jos, dar și studenților, lectorilor Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul. Astfel, pe parcursul celor două zile de instruiri, la ateliere s-au înregistrat peste 50 de persoane.
Totodată, în cadrul atelierelor, au fost prezentate și distribuite materialele informative elaborate în cadrul aceluiași proiect și anume: