O serie de activități de informare și sensibilizare a populației cu privire la riscurile de contaminare cu pesticide învechite și substanțe toxice, a fost lansată, începând cu data de 22 ianuarie 2020, pe teritoriul Transnistriei. Totodată, în cadrul activităților, cetățenii vor fi informați și despre efectele (pe termen lung și scurt) asupra sănătății umane, urmare a expunerii la substanțele toxice și a utilizării pesticidelor învechite în scopuri casnice și/sau agricole.
De asemenea publicul-beneficiar va primi informații utile cu referire la substanțele toxice, căile de acces în organismul uman, modalitățile de păstrare/depozitare a pesticidelor, precum și posibilitățile de prevenire a bolilor, intoxicărilor sau a cazurilor letale. În acest scop, cetățenii vor primi materiale informative cu informații utile, iar reprezentanții AO EcoContact le vor oferi explicațiile necesare pentru a favoriza asimilarea informațiilor.
Amintim că acțiunile date vizează cetățenii din cinci localități-pilot de pe malul stând al Nistrului, prima activitate având loc în Krasnogorca și apoi în satele Butor, Mălăiești, Vinogradnoe și Delacău.
Ca intervenție separată, începând cu luna decembrie 2019, în aceleași localități s-au desfășurat activități de evacuare a pesticidelor învechite, după cum urmează: Butor – 6978,95 kg, Vinogradnoe – 8919,00 kg, Delacau – 6810,15 kg evacuate.
Activitățile au loc în cadrul proiectului “Îmbunătățirea cooperării comunităților amplasate pe ambele maluri al râului Nistru prin reducerea riscului cauzat de pesticide în Moldova” a fost lansat oficial la 1 octombrie și este implementat de AO EcoContact și organizația Pelikan, cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău prin Fondul pentru prevenirea Conflictelor, Susținerea Stabilității și Securității.