În fiecare an, pe 3 martie, celebrăm Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a ales această zi pentru a sărbători biodiversitatea naturală și pentru a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare și protejare a mediului.
În același timp, data de 3 martie a fost aleasă pentru a marca data când „Convenția cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei și florei pe cale de dispariție” (CITES) a fost deschisă pentru semnare, în 1973. Astfel, în acest an sărbătorim a 50-a aniversare a creării CITES, cu sloganul Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice, așa cum menținerea parteneriatelor existente și crearea de noi parteneriate este esențială pentru viitorul vieții pe Pământ.
Ziua mondială a faunei sălbatice 2023 recunoaște contribuția semnificativă pe care CITES a avut-o la durabilitate, la conservarea faunei sălbatice și a biodiversității și modul în care această contribuție a fost consolidată prin activitatea de construire de punți și de parteneriat desfășurată în cadrul CITES.
Republica Moldova a aderat la CITES pe 28 septembrie 2000, Agenția de Mediu fiind desemnată în calitate de organ de gestiune, iar Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Ecologie și Geografie fiind desemnate în calitate de autorităţi ştiinţifice.
Este important de menționat că multe specii de animale și plante din Republica Moldova sunt considerate rare sau vulnerabile, fiind supuse unor presiuni continue din cauza activităților umane. De aceea, protejarea biodiversității este esențială pentru a conserva aceste specii și pentru a menține ecosistemele sănătoase. Un indicator semnificativ în acest sens este numărul speciilor rare şi pe cale de dispariţie incluse în ediţiile Cărţii Roşii a Republicii Moldova: prima ediţie – 55 de specii; ediţia a doua – 242 de specii, iar lista speciilor pentru ediţia a III-a, publicată în 2015, include 427 de specii vulnerabile, periclitate şi critic periclitate.
CITES este un tratat multilateral semnat de 184 de țări și Uniunea Europeană, în care sunt protejate peste 38.000 de specii de animale și plante.