Ziua Mondială a Oceanelor: Un ocean, o climă, un viitor - împreună

Ziua Mondială a Oceanelor: Un ocean, o climă, un viitor - împreună

Ziua Mondială a Oceanelor este sărbătorită anual pe 8 iunie. Această dată a fost aleasă în 1992, când guvernul Canadei a propus evenimentul în cadrul Summit-ului Pământului, desfășurat la Rio de Janeiro. Cu toate acestea, abia în decembrie 2008, Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial celebrarea acestei zile.

Scopul Zilei este de a informa publicul despre impactul acțiunilor umane asupra oceanului, de a dezvolta o mișcare mondială de conștientizare și de mobilizare a populației lumii într-un proiect comun destinat gestionării durabile a oceanelor. Totodată,  acest eveniment ne amintește rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi: acestea  reprezentând plămânii Planetei noastre, o sursă majoră de hrană și medicamente, dar și o parte impunătoare a biosferei.

Oamenii de știință depun eforturi susținute pentru a înțelege și a combate efectele poluării și schimbărilor climatice asupra oceanelor. Deși tehnologiile și resursele necesare pentru dezvoltarea unei soluții complete nu sunt încă pe deplin disponibile, fiecare persoană poate contribui la reducerea poluării în viața de zi cu zi. Prin practici precum reciclarea obiectelor și utilizarea surselor de energie durabilă, fiecare poate aduce schimbări semnificative pe termen lung. Chiar dacă Republica Moldova nu dispune de oceane și mări, impactul asupra acestora este indirect, inclusiv cauzat de către noi, oamenii.

Curiozități despre oceane

  • Oceanele conțin 97% din totalul apei de pe planetă, aproximativ 1,332 miliarde de kilometri cubi de apă. Iar 71% din suprafața totală a Pământului este acoperită de oceane.
  • Cea mai mare parte a oxigenului de pe Pământ provine din oceane. Aceasta este produsă de organisme microscopice care îndeplinesc procesul de fotosinteză, numite „fitoplancton”. Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni și atenuează impactul încălzirii globale.
  • Se estimează că fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în oceane, având un impact semnificativ asupra vieții marine și a ecosistemelor. În Oceanul Pacific există o insulă de gunoi, formată în principal din microplastic.
  • Doar 1% din întregul Ocean Planetar a fost explorat.
  • Oceanul are canioane, munți și vulcani mai mari decât Everest. Vulcanul inactiv Mauna Kea, din Oceanul Pacific, este mult mai înalt decât Everestul, atingând înălțimea de 10.210 metri.
  • În ocean trăiesc peste 200 000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane. Recifele de corali acoperă aproximativ 0,1% din suprafața oceanelor, dar găzduiesc peste 25% din viața marină și sunt considerate printre cele mai diverse ecosisteme de pe Pământ.
  • Meduzele sunt cea mai mare amenințare: deși rechinii par cele mai periculoase creaturi marine, meduzele au ucis de 15-30 de ori mai mulți oameni decât rechinii.
  • Sub adâncimea de 1 000 de metri, apa este foarte rece și întunecată, deoarece razele soarelui nu pătrund până acolo.

Fără Titlu (1000 × 675 Px)

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.