Ziua mondială a energiei eoliene - Descoperă puterea vântului

Ziua mondială a energiei eoliene - Descoperă puterea vântului

Ziua internațională a energiei eoliene este marcată în fiecare an la data de 15 iunie și are drept scop de a informa populația cu privire la acest mod ”curat” de a obține energie, reducând astfel poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili. Efectele acestei surse de energie alternativă pe termen lung sunt avantajoase pentru generațiile prezente și viitoare.

Turbinele eoliene, cunoscute şi sub denumirea de mori de vânt, sunt echipamente ce transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică care, la rândul ei, este transformată mai departe în energie electrică. Aceasta este livrată în rețeaua publică de electricitate, stocată în acumulatoare sau consumată direct prin încălzirea unor rezistențe electrice.

Turbinele eoliene variază în dimensiuni și puteri nominale, iar capacitatea lor poate fi în intervalul de zeci de kilowați (KW) pentru turbinele mici, utilizate de obicei în scopuri casnice sau comerciale mici, până la mii de KW pentru turbinele eoliene mari, utilizate în parcuri eoliene comerciale. Producția reală de energie depinde de factori precum viteza vântului, frecvența și durata acestuia, fiabilitatea sistemului și mentenanța corespunzătoare a turbinei.

Beneficiile utilizării energiei eoliene sunt multiple și nu se limitează doar la aspectele ecologice. Cu o investiție în dezvoltarea parcurilor eoliene, putem asigura o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, protejând în același timp mediul înconjurător și conservând resursele naturale.

Până la începutul anului 2023, în Republica Moldova, a fost instalată o capacitate de 204 MW de energie regenerabilă, inclusiv 104 MW de energie eoliană, 76 MW de energie solară, 7 MW de biogaz și 16 MW de energie hidroelectrică. Astfel, energia eoliană constituie peste 50 % din energia regenerabilă din țară.

Cadrul legislativ în domeniul energiei care are drept obiectiv dezvoltarea sectorului energetic prin prisma eficientei energetice și a energiei regenerabile include următoarele documente:

  • Legea nr. 10 din 26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
  • Legea nr. 78 din 04.05.2017 pentru ratificarea Acordului de la Paris.
  • Legea nr. 139 din 19.07.2018 cu privire la eficiența energetică.

Totodată, menționăm importanța evaluării impactului asupra mediului înainte a instala turbine eoliene pentru a asigura că acestea sunt integrate în mod sustenabil în mediul înconjurător.

5 fapte interesante despre energia eoliană

  • Prima turbină modernă a fost construită în Vermont, SUA.
  • O turbină eoliană comercială poate furniza energie pentru 600 de case.
  • Cea mai mare turbină eoliană a fost creată în Hawaii, care are o înălțime de 20 de etaje, iar fiecare pală este la fel de lungă ca un teren de fotbal.
  • Energia eoliană este singura sursă de energie care nu are nevoie de apă.

Utilizarea surselor regenerabile de energie este esențială pentru a proteja mediul înconjurător, a asigura o sursă durabilă de energie și a stimula dezvoltarea economică. Adoptarea acestor surse de energie este un pas important în direcția unui viitor mai curat și mai sustenabil.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.