Astăzi, 16 septembrie, celebrăm Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon. Grija față de stratul de ozon e o grijă și față de noi înșine. Știați că majoritatea substanțelor chimice care distrug stratul de ozon se regăsesc în produse cum ar fi aparatele de aer condiționat sau frigiderele -produse care aparent ne fac viața mai ușoară, dar pe termen lung, utilizate necorespunzător și cu neglijență, pot afecta planeta noastră.
Data de 16 septembrie 1987 reprezintă momentul istoric în care protecția stratului de ozon a devenit o problemă globală și o responsabilitate a tuturor actorilor implicați, fiind semnat Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon. Câțiva ani mai târziu, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția nr. 49/114, proclamă ziua de 16 septembrie drept Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon.
Ce reprezintă Protocolul de la Montreal?
Protocolul de la Montreal este un acord de mediu multilateral notoriu care reglementează producția și consumul a circa 100 de substanțe chimice artificiale, denumite substanțe care epuizează stratul de ozon (SDO), urmare căruia statele membre s-au angajat să elimine treptat producția și utilizarea acestor substanțe. Până astăzi, Protocolul de la Montreal a fost ratificat de aproape toate statele lumii, inclusiv de Republica Moldova, care s-a aliniat eforturilor globale de cooperare pentru un mediu sănătos în anul 1996.
Sărbătorită anual, Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon subliniază nu doar deziderat de protejare și conservare a stratului de ozon, dar valorifică și impactul măsurilor din Protocolul de la Montreal asupra schimbărilor climatice. Prin tema din acest an "Montreal Protocol: Advancing climate action" accentul este pus pe importanța Amendamentului de la Kigali, datorită căruia obiectivul privind acțiunea de atenuare a schimbărilor climatice progresează. Astfel, se urmărește continuarea implementării măsurilor inovative și colaborarea părților pentru un viitor mai sănătos, în care atât stratul de ozon, cât și clima sunt protejate.
De-a lungul timpului, Protocolul de la Montreal a suferit o serie de modificări și actualizări prin semnarea a 5 amendamente, ultimul fiind Amendamentul de la Kigali, Rwanda, adoptat la 15 octombrie 2016 - în vederea eliminării progresive a hidrofluorocarburilor (HFC), utilizate în special pentru substituirea SDO. Hidrofluorocarburile constituie grupa cea mai răspândită de gaze fluorurate, care odată eliberate în atmosferă contribuie substanţial la schimbările climatice, fiind gaze cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică şi dăunătoare mediului. Dacă amendamentul este pe deplin ratificat și implementat, până în 2100 ar putea fi evitată o încălzire de până la 0,5°C, în comparație cu situația curentă, unde temperatura este deja +2°C, față de anul 1990, conform Programului ONU pentru Mediu (UNEP)*.
Republica Moldova a aderat la Amendamentul de la Kigali la Protocolul de la Montreal prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 01-06-24 din data de 5 iunie 2023.
Clasificată conform Protocolului de la Montreal în grupul 1 al țărilor în curs de dezvoltare, ţara noastră urmează să efectueze estimarea nivelului de bază (producția/consumul de HFC) ca medie a anilor 2020-2022; în anii 2024-2028 – să înghețe consumul la nivelul consumului de bază; în anii 2029-2034 (etapa I) – să reducă consumul cu 10%; în anii 2035-2039 (etapa II) – să reducă consumul cu 30%; în anii 2040-2044 (etapa III) – să reducă consumul cu 50%; în 2045 și ulterior (etapa IV) – să reducă consumul cu 80%.
Cum putem avea grijă de noi și de climă?
Stratul de ozon ca o umbrelă! Imaginați-vă această ”umbrelă” imensă, dar atât de fragilă de gaz sub care conviețuiesc miliarde de oameni, animale și specii vegetale, și care protejează Pământul de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete (UV) emise de soare. Consecințele ireversibile, cauzate de fenomenul distrugerii stratului de ozon, au determinat intensificarea eforturilor de colaborare între state și găsirea de soluții viabile și acceptabile pentru sănătatea omului și a mediului.
Sfaturi utile