Luna aprilie debutează cu ziua celor care ne încântă cu trilul lor spectaculos şi fără de care biodiversitatea nu ar avea continuitate – Ziua internațională a păsărilor. Considerată cea mai veche sărbătoare din calendarul de mediu, aceasta are la bază Convenţia Internațională pentru Protecția Păsărilor, semnată la 1 aprilie 1906, și promovează principii legate de protecția păsărilor şi conservarea habitatelor lor.
În cultura locală, sosirea anumitor specii de păsări, precum rândunica, ciocârlia sau cocostârcul, este un semn al începerii unui nou anotimp sau al schimbărilor meteorologice, reflectând legătura strânsă dintre păsări și ciclurile naturii. Mai mult decât atât, prin dispersarea şi ascunderea semințelor, păsările contribuie la perpetuarea speciilor vegetale şi regenerarea habitatelor naturale, iar prin hrănirea cu insecte, păsările sunt adevărații sanitari ai pădurilor şi protectori ai culturilor agricole, menținând populațiile de insecte sub control.
Aflându-se în vârful lanțului trofic, păsările reprezintă un indiciu al calității şi stabilității ecosistemelor. Prin urmare, diminuarea numărului acestora sau dispariția totală, cauzată de factori precum poluarea, defrișările excesive, urbanizarea, braconajul ilegal, schimbările climatice sau utilizarea necontrolată a pesticidelor, poate semnala dezechilibre ecologice majore.
Conform Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), în Republica Moldova au fost înregistrate 283 de specii de păsări până în 2020. Printre acestea se regăsește barza albă, egreta mică, cucul obișnuit, privighetoarea comună, dumbrăveanca, pupăza, turturica, rândunica, presura galbenă.
O simplă plimbare în parc sau o escapadă pe traseele turistice în natură nu are loc niciodată în liniște, lăsându-ne învăluiți de trilurile misterioase ale păsărilor. Unele sunete ne sunt familiare – ciripitul vrabiei, strigătul gălăgios al coțofenei sau cântecul melodios al privighetorii, dar există numeroase vibrații sonore care ne fac să ne întrebăm „Oare cine cântă acum?”. Pe site-ul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) putem găsi o listă detaliată cu păsările din Republica Moldova, denumirile lor și chiar sunetele pe care le produc, transformând fiecare plimbare într-o adevărată aventură ornitologică!
Prin educație și implicare activă, putem contribui la reducerea impactului negativ al activităților umane asupra habitatelor naturale, preveni declinul speciilor și asigura condiții favorabile pentru supraviețuirea păsărilor.
Reducerea utilizării plasticului, dispersarea controlată a apelor uzate, promovarea agriculturii sustenabile și implicarea în inițiative de monitorizare a populațiilor de păsări, sunt doar câteva acțiuni ce pot fi adoptate pentru a proteja mediul înconjurător și a contribui la conservarea biodiversității.
Pentru a înțelege şi mai bine necesitatea unei implicări responsabile, iată câteva informații esențiale de avut în vedere:
#În Cartea Roșie a Republicii Moldova sunt incluse 64 de specii de păsări.
#Deși este un gest aparent inofensiv, hrănirea păsărilor cu pâine nu este recomandată, afectând capacitatea de zbor a acestora.
# Folosirea excesivă a pesticidelor afectează grav păsările, mai ales pe cele insectivore și răpitoare.
# Păsările migratoare depind de zonele umede din Moldova pentru popas și hrănire – distrugerea acestor zone le pune în pericol supraviețuirea.
Surse:
https://ieg.md/
https://sppn.md/lista-pasarilor-din-republica-moldova/