Pe 31 octombrie marcăm Ziua Internațională a Mării Negre – cea mai izolată mare din lume. Această zi aduce în atenția cetățenilor importanța conservării ecosistemului marin, precum și necesitatea unor acțiuni concrete pentru a diminua efectele activităților umane asupra biodiversității și calității apelor Mării Negre.
Ziua Internațională a Mării Negre a fost desemnată de cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – care au semnat în 1996 un Plan Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva poluării. Republica Moldova este parte a Agendei Comune Maritime care are ca scop sprijinirea cooperării regionale pentru o economie albastră mai durabilă în Marea Neagră.
Marea Neagră este a treia mare ca suprafață din Europa, după Marea Mediterana și cea a Nordului, o importantă cale navigabilă, cu o lungime a țărmului de 4.358 km, un volum de 529.955 km 3 și o suprafață de 412.490 de kilometri pătrați și o adâncime maximă de 2.211 metri.