Ziua Dunării – Păstrează Dunărea albastră

Ziua Dunării – Păstrează Dunărea albastră

Astăzi, 29 iunie, este celebrată Ziua Dunării. Această dată a fost stabilită în 1994, când a fost semnată la Sofia Convenția pentru cooperare în protejarea și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, pe care Parlamentul Republicii Moldova a ratificat-o prin Legea nr. 323-XIV din 17 martie 1999.

Ziua Dunării are rolul de a promova cunoașterea și conservarea acestui fluviu important care traversează Europa, de la vest la est. Astfel, pe întregul traseu al Dunării, în țările pe care le străbate, sunt organizate evenimente care marchează această zi specială.

Despre Dunăre

Dunărea este cel de-al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră. Cu o lungime de 2.858 de kilometri, traversează zece țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, are afluenți în alte șapte țări și trece prin patru capitale importante: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad, astfel devenind fluviul care traversează cele mai multe granițe din lume.

Pe teritoriul Republicii Moldova, cursul inferior al Dunării face granița cu România pe o distanță de aproximativ 600 metri.

La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea formează Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie protejată de-a lungul fluviului. În această zonă se găsesc peste 5.000 de specii de plante și animale, fapt care o plasează printre regiunile cu cea mai mare biodiversitate din lume în raport cu suprafața sa.

Cu toate că Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei în 1990, atât aceasta, cât și alte zone de-a lungul fluviului, au suferit schimbări semnificative în ultimul secol. În prezent, doar 20% din suprafața inițială a Bazinului Dunării mai este acoperită de apă, iar jumătate din această suprafață păstrează caracteristici naturale autentice, în timp ce cealaltă jumătate a fost puternic afectată de construcția de baraje și îndiguiri.

Ziua Dunării simbolizează solidaritatea între popoarele care împart acest bun comun, indiferent de diferențele lor culturale și istorice, pe toți îi unește o dorință comună - responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.