În fiecare an, la 10 decembrie celebrăm Ziua drepturilor omului, desemnată în anul 1948, odată cu adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea Generală ONU.
Sloganul din acest an este „Demnitate, libertate și justiție pentru toți”, iar apelul la acțiune este #StandUp4HumanRights. Această zi reprezintă o ocazie suplimentară pentru a reaminti tuturor despre importanța respectării, promovării și apărării drepturilor omului.
Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este și dreptul la un mediu înconjurător sănătos, deziderat pentru care EcoContact militează în cadrul inițiativelor sale încă de la înființarea sa. Art. 37 din Constituția RM consfințește că (1) Fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate, precum şi la produse alimentare şi obiecte de uz casnic inofensive. (2) Statul garantează fiecărui om dreptul la accesul liber şi la răspândirea informaţiilor veridice privitoare la starea mediului natural, la condiţiile de viaţă şi de muncă, la calitatea produselor alimentare şi a obiectelor de uz casnic. (3) Tăinuirea sau falsificarea informaţiilor despre factorii ce sunt în detrimentul sănătăţii oamenilor se interzice prin lege. (4) Persoanele fizice şi juridice răspund pentru daunele pricinuite sănătăţii şi avutului unei persoane, ca urmare a unor contravenţii ecologice.
Ce reprezintă dreptul la un mediu sănătos?
Dreptul la un mediu sănătos presupune condiții de viață bune pentru dezvoltarea umană: acces la apă potabilă, existența unui sistem de canalizare, aer curat care să nu dăuneze sănătății, spații verzi salubre și fără resturi de la picnicuri, râuri cu apă curată și fără plastic, platforme amenajate pentru depozitarea deșeurilor.
Cum se solicită respectarea dreptului la un mediu sănătos?
În cazul încălcării dreptului la un mediu sănătos, este necesar ca persoana vătămată să sesizeze autoritățile competente pentru constatarea încălcării și atragerea la răspundere a făptuitorului.
Totodată, prin participarea în procesul decizional persoanele pot cere autorităților publice modificarea sau anularea unor documente de politici care contravin legislației de mediu și încalcă dreptul persoanei la un mediu sănătos.
Mai mult de atât, persoana poate de sine stătător să-și apere dreptul la un mediu sănătos prin înaintarea unei cereri de chemare în judecată împotriva persoanei/ autorității care se face vinovată de încălcarea acestui drept.
Cine poate fi un apărător al mediului?
Oricine poate proteja mediul, mai mut de atât, fiecare dintre noi are obligația să-l protejeze. În primul rând, statul, prin intermediul instituțiilor sale, are obligația de a proteja mediul prin aprobarea de norme în acest sens, prin verificarea activității și sancționarea persoanelor care poluează mediul.
De asemenea, apărători ai mediului pot fi orice persoană sau grup de persoane care activează fie individual sau colectiv în vederea promovări și protecției drepturilor omului. Apărătorii drepturilor omului au un rol esențial în promovarea unei societăți mai durabile pentru toți, având în vederea că aceștia monitorizează și semnalează riscurile și abuzurile dreptului la un mediu sănătos, precum și impactul negativ al activităților umane sau economice.
Cum trebuie să acționeze un apărător al mediului?
Există diferite modalități de a proteja mediul. Cel mai elocvent este exemplul propriu de a folosi produse care au un impact redus asupra mediului, de a arunca gunoiul doar la platformele autorizate, de a refolosi obiecte și produse, pentru a minimizăm cantitatea de deșeuri.
O altă modalitate vizează participarea la activitățile publice. De exemplu, atunci când autoritățile publice anunță că vor discuta anumite subiecte legate de protecția mediului sau amenajarea localității, oricine poate să participe și să-și expună opinia referitoare subiectul abordat. Iar în cazul în care se depistează că cineva poluează mediul – prin deversarea apelor uzate în râuri, prin aruncarea gunoiului în locuri neautorizate sau alte încălcări de mediu – trebuie sesizat Inspectoratul pentru protecția mediului.
Pentru asistență și ajutor pot fi apelate asociațiile în domeniul mediului, așa cum este EcoContact.
Mai multe detalii despre dreptul la un mediu sănătos le găsiți în ”Ghidul apărătorilor dreptului la un mediu sănătos”.