#Spuneți nu intoxicației cu plumb – Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

#Spuneți nu intoxicației cu plumb – Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

În perioada 23-29 octombrie 2022, se desfășoară cea de-a zecea ediție a Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, sub genericul: "Spuneți nu intoxicației cu plumb". În context, autoritățile și instituțiile relevante din Republica Moldova organizează și desfășoară diverse activități de comunicare, informare și sensibilizare a populației, agenților economici, privind riscurile asupra sănătății și a mediului în cazul expunerii la plumb și compușii acestuia.

EcoContact susține și se alătură campaniei ”Spuneți nu intoxicației cu plumb”, care are scopul de a spori gradul de conștientizare și promovare acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste ca urmare a expunerii la compușii plumbului.

Ionii de plumb prezintă amenințări atât pentru ecosistemele acvatice, cât și pentru cele terestre. Toxicologia compușilor cu conținut de plumb au demonstrat efecte bio-acumulative pe termen lung. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat compușii chimici cu conținut de plumb drept care care provoacă probleme majore de sănătate publică la nivel global.

Expunerea la plumb se produce în două moduri: profesională și accidentală. Adulții se expun riscului cel mai adesea profesional. Cei care lucrează în industria vopselelor, bateriilor, mineritului, de armament, olărit pot prezenta atât expunerea profesională la plumb, cât și intoxicații acute, unele din ele putând fi fatale. Expunerea la plumb poate avea o gamă largă de efecte nocive asupra sănătății, afectând mai multe sisteme corporale, în sisteme speciale neurologice, hematologice, gastrointestinale, cardiovasculare și renale.

Compușii plumbului au utilizări în multe produse, datorită proprietăților cromofore și antiseptice potențiale de expunere. Acestea includ contaminarea mediului înconjurător și expunerea umană din:

  • vopselele cu conținut de plumb
  • reciclarea bateriilor cu plumb-acid și din operațiunile de schimb a electrolitului, extracție și topire a plumbului slab controlate;
  • procesele de topire și lipire cu altele de staniu și plumb în microelectronică;
  • utilizarea remediilor tradiționale care conțin plumb;
  • falsificarea sau contaminarea alimentelor, glazuri ceramice de plumb folosite în recipientele pentru alimente;
  • conducte de plumb și alte componente care conțin plumb în sistemele de distribuție a apei;
  • utilizarea plumbului în produse cosmetice și coloranți;
  • greutăți și muniții de pescuit care conțin plumb.

Cele mai importante căi de expunere sunt ingestia și inhalarea. Vopseaua intactă cu conținut de plumb este sigură, dar pe măsură ce îmbătrânește, începe să se descompună, fragmentându-se în fulgi și praf care contaminează casa și mediul înconjurător. Totodată, copiii mici sunt deosebit de vulnerabili, deoarece sunt supuși riscului la expuneri mai mari decât adulții și pentru că plumbul afectează creierul în curs de dezvoltare, putând duce la reducerea capacității intelectuale. Conform clasificării și etichetării armonizate, substanțele cu conținut de plumb pot dăuna copilului nenăscut și fertilității, sunt foarte toxice pentru viața activă și cu efecte de lungă durată.

Video

 

 

              

 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.