În fiecare an, pe 2 februarie marcăm Ziua Mondială a Zonelor Umede. Sloganul din acest an – ”E timpul să restaurăm zonele umede” - accentuează necesitatea urgentă de a acorda prioritate restaurării zonelor umede și scoate în prim plan rolul vital al zonelor umede în menținerea echilibrului ecologic al planetei, în conservarea biodiversității şi în protejarea solului şi apelor.
Această sărbătoare din calendarul internațional a luat naștere odată cu semnarea Convenției Ramsar privind zonele umede de importanță internațională - tratatul internațional semnat la 2 februarie 1971, care are ca scop protejarea și conservarea zonelor umede din întreaga lume. Rolul acestei convenții este de a promova utilizarea durabilă a zonele umede, precum și conservarea biodiversității și a altor valori ecologice ale acestora.
Potrivit informației de pe pagina web Ramsar Sites and the List of Wetlands of International Importance https://rsis.ramsar.org/, în prezent, în întreaga lume sunt înscrise 2,471 de situri cu o suprafață totală de 256,192,356 ha.
Ce este o zonă umedă de importanță internațională
Zona umedă de importanță internațională este teritoriu şi/sau întindere de apă care include diferite tipuri de ecosisteme umede şi corespunde criteriilor de evidențiere a zonelor umede de importanţă internaţională ale Convenţiei Ramsar, deținând o bogată diversitate biologică şi având un rol important în calitate de habitat pentru păsările acvatice.
Zonele umede de importanță internațională din Republica Moldova
Convenția Ramsar a fost ratificată de Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 504 -XIV din 14 iulie 1999, țara noastră devenind astfel membru al Convenţiei în anul 2000, atunci când a fost recunoscută prima Zonă Ramsar din țara noastră „Lacurile Prutului de Jos” (20 iunie 2000). Au urmat apoi, Zona Ramsar „Nistrul Inferior” (20 august 2003) și Zona Ramsar „Unguri-Holoşniţa” (14 septembrie 2005)
Lacurile Prutului de Jos - Zona Ramsar Nr.1029 “Lacurile Prutului de Jos” este amplasată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, pe o lungimea de 147,36 km și suprafaţa totală - 19152 ha și cuprinde cele mai mari lacuri naturale din Moldova - Beleu şi Manta.
Lacurile Beleu şi Manta reprezintă nişte ecosisteme unice și prezintă un mare interes ca monument al naturii. Pe lângă Prut şi cele două lacuri naturale, mai există şi bazine acvatice mai mici în lunca inundabilă, precum şi afluenți minori ai Prutului care seacă în timpul verii.
Nistrul Inferior - Zona Ramsar „Nistrul Inferior” Nr. 1316, este amplasată în partea de sud-est a Republicii Moldova. Este amplasată preponderent pe teritoriile raioanelor Căuşeni şi Ştefan-Vodă şi parţial Slobozia de pe malul stâng al Nistrului. Suprafaţa zonei constituie cca. 60000 ha.
Teritoriul se întinde pe lunca fluviului cu o lăţime variabilă, într-o zonă de meandrare puternică şi pe terasele adiacente. El cuprinde o parte din deltă, iar insula Turunciuc deja după hotarul Moldo-Ucranian se mărgineşte cu limanul Nistrului. Zona dată reprezintă un complex de habitate naturale şi transformate din lunca Nistrului, unite prin fluviu şi canalul ce s-a format în urma construcţiei digului naţional anti-viitură. Nucleul principal îl constituie sectorul natural «Lunca Talmaza», cu o suprafaţă de 1503 ha, ce include masive de pădure cu numeroase poieni, un lac (24 ha), braţul mort în formă de buclă închisă, canale cu flux permanent sau periodic, băltoace, mlaştini, lunci şi terenuri agricole abandonate.
”Unguri-Holoşniţa” - Zona Convenţiei Ramsar Nr. 1500 „Unguri-Holoşniţa” ocupă 15 553 ha şi este amplasată în principal pe teritoriul raionului Soroca, parţial pe cel al raionului Ocniţa şi pe o mică porţiune din r. Donduşeni. Aceasta include terenuri şi bazine acvatice amplasate în perimetrul drumului Soroca- Otaci şi hotarului de stat de-a lungul fluviului Nistru şi se întinde de la nord-vest de satul Calaraşovca până la hotarul comunei Holoşniţa în partea de sud-est.
Regiunea cuprinde versanţi stâncoşi cu surpături, îndreptaţi spre fluviul Nistru, precum şi lunca îngustă de pe malul drept al acestuia. Sectorul este intersectat de 9 râuleţe mici, cel mai mare dintre care are lungimea de 7,6 km, tot aici sunt amplasate 9 lacuri. Pădurile acoperă o mare parte a versanţilor din această zonă.
Care sunt beneficiile zonelor umede
Din punct de vedere al biodiversității, zonele umede sunt printre cele mai productive ecosisteme din lume. Sub aspectul beneficiilor aduse comunităților umane, zonele umede se dovedesc de o importanță deosebită: constituite valoroase resurse de apă şi au un rol esențial în circuitul apei în natură; funcționează ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei; pot constitui resurse valoroase de biomasă vegetală, cherestea, lemn pentru foc; îmbunătățesc calitatea aerului la nivel local; contribuie la reducerea inundaţiilor și prevenirea dezastrelor în zonele locuite; îmbunătățesc aspectul peisagistic și oferă spațiu verde pentru recreere. Însă cel mai important aspect despre zona Ramsar este că ele găzduiesc cea mai mare diversitate de specii comparativ cu alte tipuri de biomuri din lume.
Alegerile tale, vocea ta și acțiunile tale pot declanșa un trend în restaurarea zonelor umede!
#GenerationRestoration #ForWetlands