În fiecare toamnă mormane de frunze ne împânzesc ogrăzile, grădinile și livezile.
Nu arde frunzele sau alte deșeuri menajere pe câmp deschis! Pentru asta riști amenzi usturătoare de la 10 mii lei în sus (persoană fizică) și 30 mii de lei în sus (persoană juridică).
Arderea resturilor vegetale şi deşeurilor menajere cauzează un prejudicu ireparabil mediului ambiant şi sănătăţii umane. La arderea frunzelor se emană în aer materii organice toxice care pot cauza intoxicații ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului. La arderea frunzelor pe sol are loc degradarea stratului fertil al acestuia.
O tonă de frunze arse elimină circa 30 kg de monoxid de carbon, care intră uşor în reacţie cu hemoglobina din sânge, blocând astfel livrarea de oxigen către ţesuturi. Cantitatea particulelor solide (PM10) emanată în aer este cu 90% mai mare, comparativ cu arderea lemnului.
Transformă frunzele în compost! Frunzele uscate sunt un îngrășământ organic valoros pentru cultura de legume, deoarece conțin de două ori mai multe minerale decât gunoiul de grajd.
Compostul ajută la menținerea umidității în sol; reduce cu până la 34% cantitatea de apă folosită pentru irigare; ajută la reciclarea resturilor vegetale din bucătărie, gradină, alte spații; ajută la creșterea microorganismelor și aerarea solului; diminuează poluarea din rampele de gunoi; ajută la neutralizarea pH–ului din sol.
Stopează degradarea solului!