Infracțiunile de mediu sunt întreprinse zilnic. Unele sunt constate în cadrul controalelor planificate sau inopinate, altele sunt denunțate de către cetățeni, indivizi și oameni de rând ce pun accent în mod deosebit pe protecția mediului și sănătatea lor. Așa cum mediul ambiant aparține tuturor, uneori este necesar acțiunea unei singure persoane vis a vis de o încălcare sau infracțiune pentru a obține un rezultat ce va avea impact asupra tuturor din imediata apropiere, iar în alte cazuri și la nivel macro vis a vis de alte comunități (de exemplu poluarea apelor/râurilor etc). Din anul 2021 a demarat proiectul „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova” care are drept scop inclusiv protecția și promovarea drepturilor omului în Republica Moldova. În acest context EcoContact și-a propus în activitățile sale să instruiască actualii, posibilii și potențialii apărători ai drepturilor omului (ADO) cum să își exercite drepturile în mod corect legislativ, care sunt mecanismele ce pot fi aplicate, instituțiile de mediu, dar și comportament sigur aplicat în acțiuni de ADO.
Astfel, în data de 18 aprilie 2022 a avut loc instruirea de inițiere și formare a viitorilor ADO, anume prin identificarea problemelor specifice de mediu din regiune, interacțiunea și colaborarea cu instituțiile de drept din domeniul mediului, dar și căile legale de manifestare și aplicare a dreptului la un mediu sănătos. Astfel, evenimentul online a acumulat peste 23 de participanți, care provin din medii diferite și studii/experiențe variate.
În cadrul evenimentului a fost reflectat profilul și competențele apărătorilor drepturilor omului la un mediu sănătos, prezentarea studiilor de caz, precum și analiza instrumentelor legale de contestare a încălcărilor în domeniul protecției mediului.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentat Ghidul apărătorului drepturilor omului - elaborat de AO „EcoContact” împreună cu partenerii de proiect. Scopul Ghidului constă în facilitarea și susținerea apărătorilor pentru drepturile de mediu ale omului în protejarea propriilor cât și a terțelor persoane a drepturilor de mediu ale omului. Ghidul include câteva cazuri practice și aplicarea lor în Moldova, explicând procedurile legale și sistemul judiciar din Republica Moldova. Ghidul include un capitol legat de mecanismele și acțiunile de protecție a drepturilor apărătorilor de mediu.
Sesiunea sa încheiat cu discuții și recomandări, precum și cu posibilitatea colaborării pe viitor în contracararea infracțiunilor de mediu dar și promovarea unui mediu sănătos.
Rezultatele proiectului, precum și alte ghiduri pot fi accesate pe pagina web a organizației ecocontact.md, precum și al partenerilor.