AO EcoContact a organizat pe 10 februarie curent, la Chișinău, un atelier de instruire privind inițierea și formarea viitorilor apărători ai drepturilor omului (ADO), acesta încheind șirul sesiunilor de instruiri, parte din activitățile proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”. Implementatorii proiectului sunt Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor - Instituții Europene, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia.
Astfel, în cadrul celor șase sesiuni a câte două zile, desfășurate la Cahul, Bălți, Hîncești, Ștefan Vodă, Edineț și Chișinău pe parcursul anilor 2022-2023, au fost instruiți aproximativ 200 de activiști civici, parajuriști și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu.
Natalia Guranda, director executiv AO EcoContact: ”Instruirea apărătorilor mediului este un pas important în educarea populației și în formarea unei societăți responsabile în vederea asigurării unui mediu favorabil pentru generația viitoare. Totodată, aceste ateliere au demonstrat interesul față de modalitățile de protecție a mediului și de acțiunile care se impun atunci când se identifică o încălcare a dreptului la un mediu sănătos prin acțiuni de poluare a mediului. De asemenea, s-a evidențiat importanța acordării suportului juridic apărătorilor mediului în activitatea pe care o desfășoară, iar Ghidul elaborat de EcoContact în acest sens vine în suportul atât a profesioniștilor, cât și a celor neinițiați în ceea ce privește comportamentul față de mediu.”
Tematicile discutate în cadrul ultimului atelier de instruire au vizat drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice privind protecția mediului; analiza încălcărilor legislației de mediu atât în mun. Chișinău, cât și în întreaga țară; metode și echipamente tehnice de depistare a poluării mediului; particularitățile cadrului normativ privind gestionarea resurselor naturale locale. Studii de caz: aspecte privind prejudiciul cauzat mediului și recuperarea acestuia; instrumente de apărare și protecție a apărătorilor mediului.
De asemenea, la eveniment a fost prezentat și Ghidul apărătorului drepturilor omului - elaborat de AO EcoContact împreună cu partenerii de proiect. Scopul Ghidului constă în facilitarea și susținerea apărătorilor pentru drepturile de mediu ale omului în protejarea propriilor cât și a terțelor persoane a drepturilor de mediu ale omului. Îndrumarul include câteva cazuri practice și aplicarea lor în Moldova, explicând procedurile legale și sistemul judiciar din Republica Moldova. Ghidul include și un capitol legat de mecanismele și acțiunile de protecție a drepturilor apărătorilor de mediu.
Sesiunea s-a încheiat tradițional cu discuții și recomandări, precum și cu stabilirea posibilității colaborării pe viitor în contracararea încălcărilor de mediu dar și promovarea unui mediu sănătos.
Vedeți aici detalii despre proiectul Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova