AO EcoContact a desfășurat pe 4 și 17 octombrie, la Cahul, o nouă serie de instruiri de inițiere și formare a viitorilor apărători ai drepturilor omului. Evenimentul a avut drept scop identificarea problemelor specifice de mediu din regiune, interacțiunea și colaborarea cu instituțiile de drept din domeniul mediului, precum și identificarea căilor legale de manifestare și aplicare a dreptului la un mediu sănătos.
Cei peste 40 de participanți au fost ghidați cum să își exercite drepturile în mod legal, care sunt instituțiile de mediu și mecanismele ce pot fi aplicate, precum și comportamentul sigur aplicat în acțiuni de apărare a drepturilor omului la un mediu sănătos. De asemenea, în cadrul instruirii a fost reflectat profilul și competențele apărătorilor drepturilor omului la un mediu sănătos, au fost prezentate studii de caz, precum și au fost analizate instrumentele legale de contestare a încălcărilor în domeniul protecției mediului.
În cadrul trainingului a fost prezentat și Ghidul apărătorului drepturilor omului, elaborat de AO „EcoContact” împreună cu partenerii de proiect. Documentul este axat pe facilitarea și susținerea apărătorilor pentru drepturile de mediu ale omului în protejarea propriilor drepturi, cât și ale persoanelor terțe. Ghidul include atât cazuri practice și aplicarea lor în Moldova, explicând procedurile legale și sistemul judiciar din țară, precum și un capitol despre mecanismele și acțiunile de protecție a drepturilor apărătorilor de mediu.
Sesiunea s-a încheiat cu discuții și recomandări, inclusiv privind posibilitatea colaborării pe viitor în activități de protecție și promovarea unui mediu sănătos, precum și susținerea apărătorilor drepturilor omului în acțiunile de identificare a încălcărilor legislației de mediu și protecție a dreptului la un mediu sănătos.
Sesiunile de instruiri fac parte din activitățile proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor - Instituții Europene, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor - Instituții Europene, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia. Conținutul prezentat este responsabilitatea exclusivă a Asociației EcoContact și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene și/sau ale Suediei.