Focurile de artificii – spaima animalelor și pericol pentru mediul înconjurător

Focurile de artificii – spaima animalelor și pericol pentru mediul înconjurător

Sărbătorile de iarnă readuc în vizor promblema focurilor de artificii – ”bucuria” unora, dar și spaima animalelor. Câinii, de exemplu, suferă teribil din cauza zgomotului generat de acestea. Și nu este este singurul efect negativ al ”feeriei” de pe cer în zilele de sărbătoare.

Care sunt, totuși, efectele focurilor de artificii?

Artificiile și alte materiale explozive, ale căror reacții pot produce scântei, flăcări și vapori, provoacă diverse noxe care au impact negativ asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător.

Fiecare tip de foc de artificii conține, de obicei, patru componente:

  • combustibil (de exemplu: cărbune sau sulf, aluminiu și magneziu);
  • componente oxidante (cloruri, perclorați sau nitrați);
  • coloranți care conțin metale (de exemplu: magneziu (Mg), potasiu (K), aluminiu (Al), plumb (Pb), fier (Fe), bariu (Ba), crom (Cr), stronțiu (Sr), cupru (Cu), nichel (Ni), etc.
  • un liant combustibil (de exemplu: nitroceluloză, rășini etc.).

În urma exploziei focurilor de artificii se generează o serie de noxe dăunătoare nu doar mediului, ci și sănătății omului:

6KNO3 + C7H4O + 2S + 2MeCl2 + 5O2 → K2CO3 + K2SO4 + K2S + 4CO2 + 2CO + 2MeO + 4ClO2 +2H2O + 3N2

Cele mai mari concentrații de particule emise în urma detonației de focuri de artificii s-a observat în perioada Revelionului, depășind concentrația maximă admisibilp de 300 ori anume între orele 00:00 – 01:00. De la un gram de petarde de mână se generează PM10 324  mg, iar focurile Bengaleze cu fum redus generează cu 16,8 ppm[1], limita admisibilă în aer a particulelor grosiere inhalabile fiind 50 ppm.  

Ce ar însemna  PM10 324 ppm?  Particulele PM10 afectează calitatea aerului din cauza efectelor lor adverse asupra sănătății umane. Deoarece PM10 este suficient de mic pentru a pătrunde adânc în plămâni, aceste particule pot avea un impact negativ asupra sistemului respirator și cardiovascular. Particulele grosiere nu provoacă inflamația creierului, așa cum o fac particulele fine și ultrafine, dar contribuie la afecțiuni precum boli cardiovasculare, astm și alergii. Pentru comparație, Agențiea pentru Protecția Mediului din Statele Unite include limita de PM10 324 ppm (la care suntem expuși în noaptea de revelion) ca primejdioasă și necesitatea de a purta o mască antipoluare.

Un exemplu ilustrativ: Un set de focuri de artificii de 102 bucăți de focuri cu diametru 20-25 mm, ce conține 1 kg (996 g) de amestec de componente chimice, în urma detonației, în atmosferă se emană 220 g de CO2, 70 g de CO, 15 g de oxid metalic (calcule pentru cupru), 324 g de particule grosiere inhalabile (PM10) și resturi de inoxidabile. Culoarea Verde a artificiilor este produsă, de obicei, de compuși a bariului (de exemplu, BaCl2), în timp ce albastrul este, de obicei, asociat cu compuși de cupru (cum ar fi, CuCl).

Screenshot 20221222 111419

Menționăm că în anul 2021, au fost importate 179 t de artificii în Republica Moldova, ceea ce constituie cu 5 tone mai puțin decât în anul 2020 și cu 35 de tone mai mult decât în anul 2019. Întrebarea este ”ce prejudicii cauzează mediului detonarea celor 179 t de focuri de artificii?

Pe lângă poluarea mediului înconjurător, artificiile provoacă și alte daune considerabile:

  • Zgomotele provocate de artificii și petarde pot afecta auzul mai multor animale, acestea având o acuitatea auditivă net superioară celei umane (artificiile pot emite sunete până la 190 decibeli, iar urechea umană se poate proteja de zgomot până la intensități de 80-85 dB). Provoacă frică și panică. S-a estimat că o cincime din animalele de companie declarate dispărute își are cauza sunetelor foarte puternice, în special, focurile de artificii și furtunile [2].
  • Vederea păsărilor este afectată de focurile din mediul urban, acestea pierzându-și capacitatea de a zbura normal. Astfel, păsările se izbesc de clădiri sau alte obiecte și se pot accidenta sau muri.
  • Petardele sunt periculoase, iar explozia lor eliberează particule dăunătoare, cum ar fi praful fin (PM10), care este toxic pentru inhalare. La o tonă de petarde detonate se generează 324 kg de noxe în aer.  Poate agrava bolile existente, precum și provoca altele. Prin urmare, artificiile reprezintă un pericol atât pentru animalele care trăiesc în zonele în care se produc exploziile, cât și în locații relativ îndepărtate, din cauza particulelor transportate de vânt [3].
  • Substanțele chimice folosite în producerea artificiilor din ultimii ani, sunt clasificate ca fiind substanțe explozive, toxice, bioacumulative, cancerigene, mutagene și care pot provoca iritații.
  • Substanțele chimice sunt, de asemenea, periculoase pentru pisici și câini, la fel ca și pentru oamenii cu boli respiratorii, cum ar fi astmul. Folosirea neglijentă a artificiilor poate provoca, de asemenea, mutilări și accidente fatale la animalele din apropierea evenimentului, inclusiv pot provoca incendii care dăunează animalelor.

Comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice este INTERZISĂ!

Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale este stabilit că, în perioada stării de urgență se interzice comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase”.

Excepție de la interdicție sunt articolele care întrunesc următoarele condiții:

  • diametrul articolelor nu depășește 30 mm;
  • articolele se încadrează în una dintre următoarele categorii prevăzute de art. 5 din Legea nr.143/2014 privind regimul articolelor pirotehnice:
  • articole pirotehnice de divertisment (doar categoria 1 și categoria 2);
  • articole pirotehnice de scenă (categoriile T1 și T2).

Categoria 1 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit.

Categoria 2 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut și care sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse.

Articolele pirotehnice de scenă trebuie să prezinte un risc scăzut și să fie destinate utilizării doar de către pirotehnicieni autorizați.

AO EcoContact recomandă evitarea  practicilor neprietenoase și nesănătoase, în schimbul altor alternative spectaculoase și prietenoase mediului, cum ar fi luminile de laser. Renunțați la utilizarea focurilor de artificii de orice tip! Cu puțină imaginație și cu multă bunăvoință pot fi găsite și alte soluții care să mulțumească pe toți.

Sărbătorile de iarnă nu sunt despre artificii, ci despre familie, oameni dragi și emoții frumoase!

 

 

[1] A.Singh, P.Pant, et.al., Air quality during and after festivals: Aerosol concentrations, composition and health effects, Atmospheric Research, V. 227,  2019, p. 220-232.

[2] American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (2015) “Independence Day can be perilous for pets”, ASPCA, June 25.

[3] Air pollution during New Year’s fireworks and daily mortality in the Netherlands”, 2019, Scientific Reports, 9

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.