Directorul Agenției suedeze pentru dezvoltare şi cooperare internațională, în vizită la EcoContact

Directorul Agenției suedeze pentru dezvoltare şi cooperare internațională, în vizită la EcoContact

Directorul general al Agenției suedeze pentru dezvoltare şi cooperare internațională (Sida), Jakob Granit, s-a întâlnit astăzi la sediul EcoContact cu mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova a căror activitate vizează protecția mediului.

Aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, înaltul oficial a  discutat cu reprezentanții asociațiilor obștești despre activitate, rezultate și sustenabilitatea proiectelor implementate cu suportul financiar al Suediei, precum și despre planurile pentru viitor.  Totodată, un accent aparte a fost pus pe procesul de integrare europeană, implicarea societății civile în acest sens, precum și provocările legate de armonizarea legislației.

Reprezentanții mediului asociativ au exprimat recunoștința și înalta apreciere pentru suportul generos al Suediei în vederea promovării justiției verzi, asigurării unor condiții mai bune pentru reducerea impactului asupra mediului, gestionarea durabilă și utilizarea resurselor naturale și protecția, conservarea și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor acesteia. Participanții la dialog au menționat, de asemenea, importanța creșterii conștientizării, motivarea la acțiune și promovarea unei abordări mai responsabile față de mediul înconjurător în rândul societății atât prin intermediul campaniilor de informare și comunicare, cât și prin acțiuni de voluntariat.

În Context, Jakob Granit a reiterat sprijinul agendei de reformă și promovarea dezvoltării durabile și democratice în baza perspectivei drepturilor omului și din perspectiva păturilor vulnerabile prevăzute și în Strategia pentru cooperarea în domeniul reformelor a Suediei cu Europa de Est pentru 2021–2027.  

Cooperarea dintre Suedia și Republica Moldova a început în 1996. Guvernul suedez a sprijinit Republica Moldova în agenda sa națională de dezvoltare și reforme în ultimii douăzeci de ani. Strategia recent adoptată pentru cooperarea în domeniul reformelor a Suediei cu Europa de Est pentru 2021–2027 subliniază domeniile în care Suedia va ajuta țările din regiune să creeze legături mai strânse cu UE prin reforme. Strategia pe șapte ani conturează patru obiective principale, și anume:

  • drepturile omului, democrația, statul de drept și egalitatea de gen;
  • societăți pașnice și incluzive;
  • dezvoltare durabilă și utilizarea durabilă a resurselor naturale rezistente la mediu și climă;
  • dezvoltare economică incluzivă.

Asistența acordată Republicii Moldova pentru proiecte privind dezvoltare durabilă și utilizarea durabilă a resurselor naturale rezistente la mediu și climă, pentru perioada 2021 – 2027, însumează peste 93 milioane SEK, echivalentul a circa 8 milioane de EUR.

 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.