Ziua Pământului este un eveniment anual sărbătorit în întreaga lume pe 22 aprilie. În 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat oficial această zi ca sărbătoare, subliniind importanța continuă a protecției mediului înconjurător. Tematica din acest an este: ”Să investim pentru Planeta noastră” - un apel pentru toți să cugete la impactul activității umane asupra planetei și un îndemn de a acționa pentru a o conserva.
Ziua Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1970 în Statele Unite, fiind inspirată de dezastrul produs de vărsarea de petrol din Santa Barbara, California, în 1969. Un activist pentru pace numit John McConnell a propus în acel an la o conferință UNESCO din San Francisco să se sărbătorească o zi dedicată Pământului și conceptului de pace, fiind propusă data de 21 martie 1970 - prima zi de primăvară din emisfera nordică. O lună mai târziu, senatorul american Gaylord Nelson a propus ideea organizării unei manifestări pe 22 aprilie 1970. El a angajat un tânăr activist, Denis Hayes, să fie coordonatorul național. Nelson și Hayes au redenumit evenimentul "Ziua Pământului". Fenomenul a cuprins întreaga țară, scoțând în stradă mai mult de 20 de milioane de oameni.
După două decenii, în anul 1990, Ziua Pământului a devenit o manifestare istorică pentru omenire, când peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări s-au unit pentru a lupta pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat oficial 22 aprilie ca Zi a Pământului și o expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate durabilă pentru un viitor mai curat și mai verde.
În Republica Moldova, Ziua Planetei Pământ este sărbătorită începând cu anul 1990. Acest eveniment-simbol al protecției mediului înconjurător și al conservării resurselor naturale de pe Planetă are drept scop major conștientizarea și informarea populației despre problemele existente de poluare și măsurile necesare de întreprins pentru diminuarea impactului asupra mediului.
Există numeroase acțiuni simple pe care le poți integra în viața ta de zi cu zi pentru a contribui la salvarea planetei Pământ. Vezi în video câteva lucruri elementare pe care le poți face pentru a proteja planeta noastră.