Ziua Nistrului – ”Râul care ne unește”

Ziua Nistrului – ”Râul care ne unește”

Astăzi, 28 mai 2023, celebrăm Ziua Nistrului – o ocazie specială  de a reflecta asupra importanței resurselor de apă în societatea noastră și de a crește nivelul de conștientizare asupra responsabilității noastre față de bogățiile naturale din acest bazin hidrografic. Sloganul din acest an este: ”Nistrul – râul care ne unește”. 

Despre Nistru 

Nistru izvorăște pe teritoriul Ucrainei, din Carpații Orientali, şi se varsă în limanul Nistrului lângă s. Palanca (Republica Moldova). Are lungimea de 1362 km, iar suprafața bazinului este de 72.100 km2. 

Bazinul Nistrului, aflat în teritoriul Republicii Moldova, dispune de aproximativ 10.700 milioane de metri cubi de resurse de apă. Din această cantitate, mai puțin de 30% este generată în interiorul țării. Prin urmare, râul Nistru furnizează aproximativ 80% din necesarul de apă potabilă al populației țării și acoperă 99% din cerințele de apă ale locuitorilor municipiului Chișinău. 

Principalii afluenți ai râului sunt: Răut, Bâc, Botna, Camenca. Etimologia hidronimului are semnificația de „râu care curge repede”, avându-se în vedere, probabil, cursul superior al râului, în Carpați.  

Nistrul a jucat un rol semnificativ în istoria și cultura regiunii, fiind o importantă cale de comunicație pentru comerț și transport, facilitând schimbul cultural între popoarele din zonă. 

Valea Nistrului găzduiește o varietate bogată de specii de plante și animale. Iar pentru a conserva ecosistemele unice și habitatele naturale de-a lungul Nistrului, la 31 martie 2022, a fost creat Parcul Național Nistrul De Jos, fapt la care a pus umărul și echipa EcoContact. 

Cât privește valoarea râului Nistru, acesta este o comoară naturală de o importanță vitală pentru noi și generațiile viitoare. Fiecare dintre noi are un rol considerabil în conservarea acestui râu. Iată câteva lucruri simple pe care le putem face împreună: 

  • Să avem grijă la substanțele care ajung în râu. Ceea ce este aruncat în râu afectează nu doar viața acvatică, ci și sănătatea noastră. Iată de ce trebuie evitată deversarea de substanțe toxice, pesticide sau alți poluanți.  
  • Să folosim apa în mod responsabil, să reducem consumul de apă acolo unde este posibil și să evităm risipa inutilă. Fiecare picătură contează în menținerea echilibrului natural al râului Nistru. 
  •  Vom conserva și vom proteja flora și fauna din jurul râului pentru a asigura respectarea ciclurilor naturale și a ecosistemului fragil al râului. 
  • Este importantă conlucrarea cu autoritățile, organizațiile locale și comunitatea pentru a pune în aplicare măsuri eficiente de protecție a râului Nistru. Implicarea noastră activă este cheia în asigurarea unui viitor durabil pentru acest râu. 

Acțiunile noastre în prezent vor determina starea sa în viitor. În context, vă îndemnăm să ne unim eforturile și să protejăm această minunată resursă naturală pentru noi și pentru generațiile următoare. 

Citiți în acest fragment de articol mai multe informații despre Parcul Național ”Nistrul de Jos”. 

O Parte

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.