Ziua Mondială a Urbanismului a fost sărbătorită pentru prima dată la 8 noiembrie 1949, inițiată de regretatul profesor Carlos Maria della Paolera de la Universitatea din Buenos Aires. Această zi a fost instituită pentru a recunoaște și promova rolul planificării în crearea unor medii urbane locuibile, durabile și echitabile.
Obiectivul principal al Zilei Mondiale a Urbanismului este de a sublinia importanța unei planificări urbane eficiente, în special, în contextul creșterii vertiginoase a ratei de urbanizare, dezvoltarea infrastructurii, durabilitatea mediului și incluziunea socială. Ea servește drept platformă pentru promovarea valorii orașelor bine concepute, care acordă prioritate nevoilor locuitorilor și favorizează o creștere echilibrată și armonioasă.
Totodată, această zi servește ca o oportunitate de a promova semnificația mediilor urbane bine concepute, care sprijină bunăstarea locuitorilor și favorizează dezvoltarea socială, economică și de mediu. Pentru atingerea acestor obiective sunt responsabile atât autoritățile, cât și comunitatea – fiecare locuitor în parte.
Ce reprezintă urbanismul?
Urbanismul reprezintă ansamblul regulilor care guvernează înființarea, dezvoltarea și amenajarea rațională a aglomerărilor urbane. În același fel, acesta include ansamblul activităților de organizare a componentelor materiale (cadru natural, resurse economice, cadru construit, populație etc.) ale unităților teritoriale de locuire (sat, comună, oraș, zonă, teritoriu național etc.), în scopul îmbunătățirii calității vieții.
Ce putem face noi pentru un oraș mai verde, mai curat și mai sustenabil?
Informații captivante despre urbanizarea la nivel mondial:
Sursa: https://observervoice.com/world-urbanism-day-2023-theme-history-and-significance-40120/