Astăzi, 27 septembrie, celebrăm turismul ca simbol al dialogului intercultural și instrument pentru pace. Într-o lume unde națiunile sunt profund interconectate și interdependente, turismul reprezintă forța motrice capabilă să demonteze stereotipuri și să combată prejudecățile.
27 septembrie a fost stabilită drept Ziua mondială a turismului în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) din 1979, la Torremolinos (Spania), dată aleasă pentru a marca și adoptarea statutului UNWTO la 27 septembrie 1970. În fiecare an, UNWTO stabilește o temă anuală de dezbatere și o țară gazdă a evenimentului de celebrare, discutând astfel subiecte și probleme de actualitate. Tema din acest an: „Turismul și Pacea” (Tourism and Peace) vine să sublinieze valoarea și importanța pe care o aduce turismul prin descoperirea unor lucruri și locuri noi, culturi diferite și captivante, fiind astfel cultivate valori umane ce contribuie la coexistența și dezvoltarea pașnică a tuturor națiunilor.
Pe lângă tematicile anuale, Ziua mondială a turismului are inclusiv scopul de a promova turismul responsabil și sustenabil, de a crește nivelul de conștientizare despre natură și de a evidenția moștenirea culturală și diversitatea pe care acesta o aduce întregii omeniri. Ne dorim ca traseele parcurse de fiecare dintre noi spre descoperirea împrejurimilor să fie cât mai puțin dăunătoare atât mediului, cât și comunităților vizate.
EcoContact susține și promovează turismul sustenabil și responsabil, care să protejeze și să valorifice resursele naturale. Vezi aici câteva hărți și materiale privind turismul responsabil realizate cu aportul nostru:
Album de fotografii ”Nistrul de Jos”
Te îndemnăm să fii un turist responsabil și să iei în considerare câteva sfaturi esențiale pentru a te bucura de natură și diversitatea culturală a țării noastre, fără a dăuna mediului și comunităților băștinașe:
#Folosește mijloace de transport prietenoase cu mediul pentru a reduce emisiile de carbon.
#Strânge întotdeauna gunoiul și aruncă-l doar în locuri special amenajate.
#Ține cont de indicatoarele instalate pe traseele turistice.
#Sprijină afacerile locale, cumpărând produse artizanale și mâncare locală.
#Când vizitezi o regiune, respectă spațiile naturale, obiceiurile, cultura și locuitorii.
#Nu deranja flora și fauna. Chiar dacă te-a captivat o floare, nu o rupe, mai ales dacă te afli într-o zonă protejată.
#Redu poluarea fonică. Ascultă sunetele naturii.
Descoperă, interacționează și promovează locurile în care călătorești cu grijă față de natură și conștientizează impactul acțiunilor proprii asupra mediului.