Ziua Mondială a Solului este marcată anual pe 5 decembrie și are scopul de a atrage atenția asupra importanței unui sol sănătos, dar și de a milită pentru gestionarea durabilă a resurselor acestuia.
Genericul din acest an – Solurile: Locul de unde provine hrana , țintește creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța menținerii ecosistemelor sănătoase și a bunăstării umane. Pierderea de nutrienți din sol este un proces major de degradare a solului care amenință nutriția și este recunoscută ca fiind printre cele mai importante probleme la nivel global pentru securitatea alimentară și sustenabilitatea pe tot globul.
În Agenda 2030 a ONU, obiectivele de dezvoltare durabilă 2, 3, 12, 15 au ca ținte siguranța securității alimentare a populației. În context, solul are un rol important ca suport de producere a hranei. Astfel, trebuie luate în considerare și efectele degradării solului prin poluare, eroziune etc., cu repercusiuni negative asupra siguranței securității alimentare.
O zi internațională pentru celebrarea solului a fost recomandată de Uniunea Internațională a Științelor Solului în 2002. Sub conducerea Regatului Thailandei și în cadrul Parteneriatului Global pentru Sol, Organizația pentru Agricultură și Alimentație (FAO) a sprijinit desemnarea oficială a Zilei Mondiale a Solului și a solicitat în iunie 2013, adoptarea sa oficială la cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU. În decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 5 decembrie 2014 drept prima Zi mondială oficială a solului.
Mai multe detalii despre Ziua mondială a solului 2022: https://www.fao.org/world-soil-day/en/