Astăzi, 11 ianuarie, marcăm Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale. Scopul acestei zilei este de a aduce în prim plan importanța protecției și conservării unor habitate și specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice - lacuri și cursuri de apă, zone umede cu specii de floră și faună unice.
Conform Legii nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, categoriile rezervațiilor și parcurilor naturale includ: 5 rezervații științifice, 2 parcuri naționale, 63 de rezervații naturale, 41 de rezervații peisajere, 13 rezervații de resurse, precum și Rezervația Biosferei ”Prutul de Jos”.
Cu două dintre cele mai valoroase arii naturale protejate din Republica Moldova, echipa EcoContact are tangență directă, sprijinind îmbunătățirea calității mediului și a dezvoltării durabile a comunităților. EcoContact a susținut crearea Ariei Naturale Protejate de Stat – Parcul Național „Nistrul de Jos” și în prezent implementează proiectul Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”. Aceste două arii protejate reprezintă o valoare inestimabilă pentru patrimoniul Republicii Moldova.
Parcul Național „Nistrul de Jos” a fost create la 31 martie 2022. Acesta a devenit al doilea Parc Național în Republica Moldova, după Instituția Publică Parcul Național ”Orhei”. Parcul a fost creat în vederea protejării spațiului geografic terestru și acvatic cu diferite peisaje și complexe naturale, specii de plante și animale autohtone de importanță națională și internațională, destinat utilizării în scop științific, recreativ, economic, cultural, instructiv și educativ. Parcul Național ”Nistrul de Jos” se întinde pe o suprafață de 61883,99 ha și este amplasat în hotarele administrativ-teritoriale ale mai multor localități din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, cuprinzând inclusiv patru localități din stânga Nistrului.
Rezervația Biosferei Prutul de Jos (RBPJ) a fost fondată la 13 iunie 2018, în scopul conservării spațiilor geografice terestre și/sau acvatice cu elemente și formațiuni fizico-geografice de importanță națională și internațională, care cuprind specii de plante și animale indigene, specifice acestui teritoriu. RBPJ este amplasată în lunca râului Prut, cuprinde o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare din 9 localități din raionul Cahul, inclusiv terenurile Ocolului Silvic Slobozia. Rezervația a fost inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, recunoscută prin programul „Omul și Biosfera” (MaB), fiind aprobată prin decizia Conferinței Părților UNESCO din 25 iulie 2018.
Marcarea Zilei Mondiale a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale la 11 ianuarie a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.