Ziua mondială a rezervațiilor naturale – 11 ianuarie

Ziua mondială a rezervațiilor naturale – 11 ianuarie

Ziua mondială a rezervațiilor naturale este celebrată anual pe 11 ianuarie, o dată ce subliniază importanța ariilor protejate pentru conservarea biodiversității, protejarea ecosistemelor și oferirea de oportunități valoroase pentru cercetare, educație și recreere. Această zi a fost marcată pentru prima dată în anul 1997, la inițiativa Centrului de conservare a faunei sălbatice și a World Wildlife Fund (WWF), având drept scop atragerea atenției publicului asupra problemelor de mediu și promovarea respectului pentru natură. 

În Republica Moldova, rezervațiile naturale sunt considerate arii protejate de stat, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unor componente esențiale ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic. Conform Legii nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în Moldova sunt înregistrate 63 de rezervații naturale, dintre care 51 silvice, 9 pentru plante medicinale și 3 mixte. Aceste spații reprezintă un tezaur natural, dar și un exemplu al angajamentului național pentru protejarea mediului.  

Ariile naturale protejate au un rol decisiv în protejarea speciilor pe cale de dispariție și a habitatelor acestora. Mai mult decât atât, acestea contribuie la captarea carbonului, reglând astfel climatul local și sprijinind eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Ariile naturale protejate sunt adevărate oaze pentru ecosisteme sănătoase, dar și pentru oameni, oferind oportunități unice de educație ecologică și recreere responsabilă. 

EcoContact este un promotor activ al conservării biodiversității și al dezvoltării durabile, angajându-se în proiecte și inițiative ce vizează protejarea resurselor naturale și educarea comunităților. Descoperiți mai multe despre proiectul „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor”, susținut financiar de Agenția Austriacă de Dezvoltare, și implementat de AO EcoContact și Societatea ecologică ”Biotica”, unul dintre proiectele care are scopul de a contribui la creșterea eficienței ariilor protejate în reducerea pierderii biodiversității, prin îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova. 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.