Ziua Mondială a Eficienței Energetice

Ziua Mondială a Eficienței Energetice

Ziua Mondială a Eficienței Energetice este celebrată în fiecare an, la data de 5 martie și are ca scop promovarea eficienței energetice ca mijloc de a îmbunătăți securitatea energetică, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a contribui la o creștere economică durabilă. 

Contrar opiniei publice, îmbunătățirea eficienței energetice nu înseamnă compromiterea confortului și a calității vieții noastre prin diminuarea consumului de energie de zi cu zi. Îmbunătățirea eficienței energetice se bazează, printre altele, pe optimizarea proceselor de producție și a consumului de energie, pe utilizarea surselor de energie regenerabilă în locul combustibililor fosili și pe promovarea consumului responsabil și a reciclării. 

Există mai multe acțiuni simple pe care le putem întreprinde pe tot parcursul anului, nu doar cu ocazia Zilei Mondiale a Eficienței Energetice, cum ar fi: 

  • Utilizarea orelor de lumină naturală pentru sarcini care necesită mai multă lumină. 
  • Oprirea luminilor și a dispozitivelor electrice atunci când nu sunt folosite. O altă modalitate de a contribui la eficiența energetică este utilizarea LED-urilor în locul lămpilor sau a becurilor convenționale. De fapt, această alternativă poate genera economii de energie de până la 80 % față de iluminatul tradițional și este, de asemenea, ecologică datorită materialelor folosite pentru producerea ei. 
  • Înlocuirea aparatelor vechi cu unele mai eficiente, care consumă mai puțină energie. Aparatele din clasa A (verde) sunt cele mai eficiente, în timp ce aparatele din clasa G (roșu) sunt cele mai puțin eficiente. Deși aceste aparate ar putea fi mai scumpe atunci când ajungeți să le achiziționați, ele se vor amortiza pe termen lung. 
  • În ceea ce privește mobilitatea, cea mai eficientă opțiune este să acordați prioritate transportului public sau mersului pe jos sau cu bicicleta. Cu toate acestea, există unele obiceiuri de condus care pot contribui la eficiența energetică: menținerea unui ritm constant și evitarea vitezelor excesive; menținerea geamurilor ridicate și a aerului condiționat la o temperatură medie de 21ºC; asigurarea unei întrețineri corespunzătoare a anvelopelor și a motorului. 
  • Pe lângă beneficiile pentru mediu, aceste acțiuni pot duce și la economii financiare. De exemplu, utilizarea unei cantități mai mici de energie înseamnă o factură de electricitate mai mică. 

 Vezi aici și alte sfaturi ale echipei EcoContact, cum să fii Eco la oficiu: 

Fii Eco La Oficiu

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.