Astăzi, 16 octombrie, peste 150 de țări din întreaga lume, printre care și Republica Moldova, marchează Ziua mondială a alimentației, o inițiativă stabilită în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) din noiembrie 1979. Tema din acest an este: „Dreptul la alimentație pentru o viață și un viitor mai bun”.
Ziua mondială a alimentației reprezintă un reper internațional al ONU, care urmărește creșterea gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. Prin urmare, actori de la toate nivelurile – guverne, companii private, fermieri, mediul academic și societatea civilă – sunt încurajați să colaboreze și să întreprindă acțiuni pentru a asigura o varietate mai mare de alimente nutritive, accesibile, sigure și sustenabile, astfel contribuind la securitatea alimentară și la promovarea unor diete sănătoase pentru toți.
În mod special, vrem să atragem atenția asupra risipei de alimente, care poate duce la foamete, utilizarea irațională a resurselor naturale și a chimicalelor, precum și la formarea stocurilor de deșeuri, poluare și schimbări climatice.
Câteva practici simple, dar sustenabile, pot ajuta la prevenirea risipei alimentelor și respectiv, la salvarea banilor plătiți pentru acestea:
#Planificați cumpărăturile: pregătiți o listă prealabilă și cumpărați inteligent , în cantități moderate
#Nu aruncați mâncarea gătită, ci încercați să o reutilizați.
#Folosiți caserole pentru păstrarea alimentelor, congelați ce ați cumpărat sau gătit în plus.
#Împărțiți din surplusul de produse cu cei mai vulnerabili.
#Transformați deșeurile alimentare în compost.
Prin efort comun și acțiuni mici, dar cu impact major, putem contribui la asigurarea dreptului la alimentație sănătoasă pentru fiecare ființă umană și să protejăm planeta și sănătatea noastră pentru un viitor sustenabil.