În fiecare an pe 11 iulie, marcăm Ziua Internațională a Populației - o oportunitate de a sublinia importanța protecției mediului în contextul creșterii demografice continue.
Fiecare cetățean al Planetei trebuie să conștientizeze legătura strânsă dintre populație și sustenabilitatea mediului în care trăim, iar acțiunile și alegerile noastre cotidiene au impact direct asupra viitorului nostru și al generațiilor viitoare. Adoptarea unui comportament sustenabil, cum ar fi reducerea consumului de resurse, gestionarea responsabilă a deșeurilor, utilizarea energiei regenerabile și susținerea conservării biodiversității, sunt câteva dintre modurile prin care putem contribui la protecția mediului.
Despre Ziua Internațională a populației
Marcată pentru prima oară în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ziua mondială a populației a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în 1987.
Despre populația Republicii Moldova
În ceea ce privește Republica Moldova, numărul preliminar al populației cu reședința obișnuită, la 1 ianuarie 2023, a constituit 2,5 milioane persoane, în scădere cu 52,3 mii persoane (sau cu 2,0% față de începutul anului precedent), conform Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova.
Aceste date confirmă o tendință clară de micșorare a efectivului populației. Până în 2018, scăderea naturală a populației a fost nesemnificativă. Începând cu 2018, numărul deceselor a depășit numărul născuților-vii, diferența majorându-se până în 2021, ajungând la 16,1 mii persoane, iar în 2022, aceasta s-a redus la 9,2 mii de persoane.
Migrația netă (diferența dintre imigranți și emigranți) rămâne negativă. În anul 2022, au ieșit din țara cu 43 mii de persoane mai mult, decât au venit, față de 45 mii în anul 2021. Astfel, tendința de reducere a populației țării s-a păstrat și în anul 2022. Factorii care au influențat declinul populației au fost atât migrația internațională, cât și sporul natural negativ al populației.