În prima zi de aprilie celebrăm cea mai veche sărbătoare de mediu - Ziua Internațională a Păsărilor. Această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată la 1 aprilie 1906 și are la bază Convenția pentru apărarea păsărilor. Iar obiectivul principal al acestei zile este informarea publicului cu privire la importanța conservării păsărilor sălbatice și a ecosistemelor în care acestea trăiesc, precum și promovarea unui stil de viață mai sustenabil.
Se estimează că pe Pământ există de la 9 000 la 10 000 specii de păsări. În R. Moldova viețuiesc peste 300 de specii de păsări, 89 dintre care sunt specii faunistice rare şi sunt incluse în Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat.
Începând cu anul 2018, în țara noastră a fost introdus un element turistic nou - birdwatching, sau observarea păsărilor, o nișă turistică practicată în toată lumea. Adepții acestui hobby sunt dispuși să călătorească pe distanțe lungi pentru a vedea o pasăre în habitatul său natural.
Astfel, Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a fost zonă pilot pentru birdwatching, întrucât aici trăiesc în jur de 100 de specii de păsări. Traseul se întinde pe o lungime de aproximativ 23 de kilometri, cuprinde multe puncte de interes cultural, istoric și natural de pe cuprinsul rezervației, unește localitățile Piatra și Butuceni, urmând cursul râului Răut.
Alte locuri impresionante pentru birdwatching, în republica Moldova, sunt Rezervația biosferei ”Prutul de Jos”, Parcul Național ”Nistrul de Jos”, Lacurile din Găgăuzia, Pădurea Domnească, Plaiul Fagului, Codrii, precum și parcurile Chișinăului.
Acțiuni simple precum plantarea de copaci sau instalarea de căsuțe pentru păsări pot avea un impact semnificativ în menținerea echilibrului ecologic.
Vezi aici: Ghid cu speciile reprezentative ale Rezervației ,,Prutul de Jos”