Suedia sprijină investigațiile de mediu în Moldova: rezultatele și impactul materialelor jurnalistice ale proiectului implementat de Bright Communications – beneficiar al programului de granturi

Suedia sprijină investigațiile de mediu în Moldova: rezultatele și impactul materialelor jurnalistice ale proiectului implementat de Bright Communications – beneficiar al programului de granturi

Două investigații jurnalistice de mediu, 13 articole și știri difuzate pe opt platforme și portaluri media online, cu un impact de 270 000 de vizualizări în perioada mai – iulie 2024– aceste sunt rezultatele beneficiarului  programul de granturi mici pentru mass-media „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, S.R.L Bright Communications.  

Proiectul de investigații, intitulat ”Apa Moldovei: lumina asupra unei resurse fragile” a abordat impactul asupra componentelor de mediu  și resurselor naturale al activităților economice.   

Primul material jurnalistic, "Petrol în schimbul unui lac relict?", s-a axat pe investigarea impactului extracției de țiței în regiunea Prutul de Jos, în mod deosebit asupra lacului Beleu a și biodiversitate, evidențiind încălcări grave ale legislației de mediu și atrăgând atenția asupra necesității de a lua măsuri urgente pentru conservarea acestui patrimoniu cu statut de recunoaștere internațională. În baza investigației jurnalistice au fost scrise 8 articole în trei limbi și distribuite pe cinci portaluri media, însumând 133 278 vizualizări. 

Cel de-al doilea material jurnalistic, "Râurile Vinului din Moldova", a abordat influența industriei vinicole asupra stării râurilor mici din Moldova, evaluând practicile existente de în cadrul sectorului, dotarea fabricilor de vin cu sisteme de pre epurare sau epurare a apelor uzate, măsurile de protecție a mediului implementate de companiile vinicole în parteneriat cu APL. Investigația a scos în evidență necesitatea de modernizare a echipamentelor de epurare a apelor uzate și a subliniat importanța respectării normelor ecologice pentru protejarea resurselor de apă ale țării. Investigația jurnalistică a fost difuzată pe opt platforme și portaluri media online, iar în baza acesteia au fost elaborate cinci articole în trei limbi înregistrând un impact de 135 823 vizualizări. 

În urma implementării proiectului, beneficiarii PGM au realizat o premieră pentru echipa sa, care nu mai practicase până acum jurnalismul de investigație în domeniul mediului și au stabilit ca obiectiv lansarea unor proiecte similare în alte regiuni sau țări. Aceasta va implica adaptarea metodologiei și experienței acumulate la specificul local și colaborarea cu parteneri media locali pentru a asigura relevanța și impactul investigațiilor. 

Proiectul ”Apa Moldovei: lumina asupra unei resurse fragile” a fost desfășurat în perioada octombrie 2023 – iulie 2024, cu un buget total de 212 501,50 MDL dintre care 180 000 MDL grant și 32 501,50 MDL – contribuția beneficiarului. 

Amintim că PGM ”Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și justiție verde” a fost lansat pe 4 septembrie 2023, în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” cu susținerea financiară a Suediei. Scopul PGM mass-media a vizat susținerea investigațiilor jurnalistice care să atragă atenția asupra problemelor de mediu în regiune, la aspecte privind elucidarea, investigarea și examinarea cazurilor de încălcare a legislației de mediu,  să contribuie la implicarea comunităților locale în monitorizarea și rezolvarea acestora în zonele țintă ale proiectului - mun. Bălți și raioanele Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni și Cahul.  

Pgm Massmedia Cards (1)

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.