Astăzi, 21 noiembrie 2024, A.O. EcoContact în parteneriat cu Institutul Național al Justiției (INJ) au desfășurat instruirea: Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice: fond forestier, fond cinegetic și ariile naturale protejate, dedicată reprezentanții organelor de drept. Evenimentul a întrunit judecători și procurori practicieni, inclusiv din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Procuraturii Generale și judecătorii, constituind o platformă oportună pentru consolidarea capacităților profesioniștilor din domeniul justiției, precum și pentru dezvoltarea unui sistem judiciar mai pregătit să facă față provocărilor legate de combaterea infracțiunilor de mediu.
La deschiderea evenimentului, gazda, șefa direcției instruire și cercetare (INJ), Ecaterina Popa, a subliniat importanța parteneriatului cu EcoContact în domeniul protecției mediului, precum și susținerea constantă din partea Suediei, evidențiat cum această colaborare sprijină practicienii din domeniul justiției în aprofundarea cunoștințelor, în dezvoltarea schimbului de experiență cu autoritățile de mediu, având un impact direct asupra aplicării legii și gestionării sustenabile a resurselor naturale.
Prezentă la eveniment, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei, Karin Borovic, a menționat că Republica Moldova, deși dispune de resurse minerale și agricole valoroase, resursele naturale sunt totuși limitate în comparație cu alte națiuni. Astfel, gestionarea și protecția acestora devin esențiale pentru dezvoltarea durabilă a țării. Cadrul legal este, de asemenea, un factor crucial în protecția mediului, iar Suedia continuă să susțină Republica Moldova în eforturile sale de protejare a mediului și de integrare europeană.
Instruirea de astăzi a desfășurat subiectele: Cadrul normativ și instituțional din domeniul fondului forestier, noul cod silvic, prezentat de Adrian Scutelnic, consultant principal, Secția politici în domeniul forestier și cinegetic, Ministerul Mediului; Arii naturale protejate: tipuri de gestionare și diferențe, prezentat de Iordanca-Rodica Iordanov, directoarea EcoContact; Prejudiciul cauzat mediului în urma acțiunilor de încălcare a legislației din domeniul fondului forestier - Ion Caliniuc, șef, Inspecția pentru Protecția Mediului Anenii Noi; Cadrul normativ din domeniul gestionării fondului cinegetic și vânătoarei - Sergiu Portneacov, Șef, Secția politici în domeniul forestier și cinegetic, Ministerul Mediului.
Participanții au avut oportunitatea de a învăța din experiențele și studiile de caz prezentate de specialiști, aprofundându-și cunoștințele cu privire la noile reglementări și provocările întâmpinate în investigarea și combaterea infracțiunilor de mediu. Discuțiile interactive au permis judecătorilor și procurorilor să analizeze în detaliu cazuri relevante, consolidând astfel capacitatea lor de a aplica legislația într-un mod eficient și adaptat realităților actuale din domeniul protecției mediului.
Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova” este implementat de Asociația Obștească EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Partenerul principal este Ministerul Mediului al Republicii Moldova.