AO EcoContact, în parteneriat cu Inspectoratul pentru protecția mediului (IPM), desfășoară ciclul de seminare tematice pentru consolidarea capacităților autorităților publice implicate în realizarea guvernanței de mediu și a justiției în Republica Moldova, în perioada 15 februarie - 29 martie curent.
În scopul creșterii nivelului de cunoștințe și îmbunătățirii competențelor autorităților în abordarea celor mai stringente probleme de mediu, au fost desfășurate ateliere tematice în toate cele trei regiuni ale țării: Nord, Centru și Sud (Dondușeni, Bălți, Orhei, Chișinău, Cimișlia) și urmează să se desfășoare încă unul la Cantemir, pe 29 martie curent.
Astfel, la seminare au participat circa 120 de inspectori de mediu din localitățile Briceni, Edineț, Soroca, Ocnița și Dondușeni, Sângerei, Drochia, Râșcani, Bălți, Glodeni, Fălești, Florești, Ungheni, Orhei, Rezina, Soroca, Șoldănești, Călărași, Telenești, Strășeni, Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești, Nisporeni, Cimișlia.
În cadrul seminarului au fost abordate aspecte practice privind efectuarea controlului de stat în domeniul protecției mediului, precum și aspecte privind implementarea Convenției de la Aarhus în Republica Moldova. În context, AO EcoContact a abordate subiectele: accesul la justiție; regulamente locale de mediu; aspecte privind evaluarea impactului de mediu; dificultățile întâmpinate; identificarea problemelor de mediu. Reprezentanții IPM s-au referit la: controlul de stat asupra activității de întreprinzător; instrucțiuni privind controlul de stat asupra obiectivelor acvatice; suport pentru aplicarea legislației privind deșeurile și substanțele chimice în Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei.