Ședința Platformei locale de mediu din raionul Fălești: realizări și perspective

Ședința Platformei locale de mediu din raionul Fălești: realizări și perspective

Astăzi, 31 iulie 2024, la Fălești, a fost desfășurată ședința platformei locale de mediu. La eveniment au participat membrii platformei, componența căreia includ reprezentanți ai autorităților publice locale, ai organelor de drept (procuratura, judecătoria, poliție), inspectori de mediu, mediul academic și asociativ.

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele realizate de juriștii și secretarii platformei în perioada ianuarie – iulie 2024. Astfel, până în prezent au fost transmise către toate cele 33 de primării regulamente locale care vor îmbunătăți transparența decizională și procedurile de constatare a contravențiilor de mediu.

Juriștii și secretarii platformei de mediu Fălești au vizitat 67% din localități, documentându-se despre potențiale probleme de mediu: defrișări, secarea bazinelor acvatice, captarea ilegală a apelor, scurgerea apelor reziduale, poluarea aerului din cauza arderii frunzelor și anvelopelor. De asemenea, au fost identificate practicile bune ale instituțiilor din rl. Fălești, precum și au fost elaborate recomandări referitoare la transparența și publicarea pro activă a informațiilor de mediu.

Totodată în cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele programului de granturi mici pentru ONG din rl. Fălești, proiectele implementate de AO Ișcalenii  și Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.

Participanții la ședință au primit și câteva exemplare ale Ghidului apărătorilor drepturilor omului la un mediu sănătos - un punct de reper în vederea soluționării problemelor legate de procesul de aplicare a prevederilor corespunzătoare privind protecția mediului și garantarea dreptului la un mediu sănătos.

Activitatea Platformelor locale de mediu este desfășurată în cadrul Proiectului O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova, implementat de AO EcoContact, cu suportul Suediei. Proiectul vizează consolidarea capacităților APL în implementarea legislației de mediu și contracararea contravențiilor de mediu în cele șapte raioane țintă a proiectului (mun. Cahul, mun. Bălți, r. Căușeni, r. Ștefan Vodă, r. Hîncești, r. Ialoveni, r. Fălești).  

Pentru informații suplimentare despre activitatea Platformelor locale de mediu, ne puteți contacta la adresa platforme@ecocontact.md

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.