Reuniunea a noua a Grupului de lucru privind accesul la informații în cadrul Convenției de la Aarhus

Reuniunea a noua a Grupului de lucru privind accesul la informații în cadrul Convenției de la Aarhus

În perioada 7 - 8 noiembrie, curent, directoarea executivă A.O. EcoContact, Iordanca-Rodica Iordanov, a participat în calitate de moderator la cea de-a noua reuniune a Grupului de lucru privind accesul la informații în cadrul Convenției de la Aarhus, desfășurată la Geneva, Elveția.

Evenimentul a fost organizat de către Convenția Comisiei Economice Europene a Organizației Națiunilor Unite privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu (Convenția Aarhus) și a reunit reprezentanți ai guvernelor, ai societății civile, ai sectorului privat, ai mediul academic, ai organizațiilor internaționale și ai altor părți interesate pentru a promova schimbul de informații, studii de caz și bune practici, evoluțiile recente privind diseminarea activă a informațiilor de mediu.

Astfel, a fost prezentat un bilanț al evoluțiilor recente în ceea ce privește accesul publicului la informații referitoare la: transparența autorităților publice în materie de mediu și aplicarea restricțiilor privind accesul la informații; protecția denunțătorilor, apărătorilor de drepturi la un mediu sănătos și a altor persoane care își exercită drepturile în conformitate cu dispozițiile Convenției de la Aarhus. De asemenea, au fost puse în discuții  aspecte legate de  accesul public la informații suficiente despre produse, inclusiv despre amprenta asupra mediului și utilizarea substanțelor chimice, mineralelor și metalelor. În context, a fost abordat subiectul dezvoltării pașapoartelor  digitale pentru produsele respective și a altor instrumente pentru a sprijini raportarea privind performanța de mediu, socială și guvernanță (ESG) și pentru a preveni practica ”greenwashing”*. Totodată, au fost enunțate activitățile recente ale forumurilor internaționale relevante pentru promovarea accesului publicului la informațiile de mediu și a transparenței autorităților publice în materie de mediu.

În cadrul reuniunii a fost prezentat proiectul Strategiei Globale privind datele de mediu,  elaborat de către UNEP, care va fi propus spre aprobare în cadrul celei de-a șaptea reuniuni UNEA (United Nations Environment Assembly), la finele anului 2025. Strategia vizează sincronizarea datelor de mediu, precum și standardizarea acestora, pentru luare deciziilor la nivel național, regional și internațional.

Rezultatele reuniunii vor sprijini eforturile țărilor de punere în aplicare, monitorizare și măsurare a Obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de mediu, inclusiv ODD 3 (Sănătate), ODD 6 (Apă), ODD 11 (Orașe reziliente și durabile), ODD 12 (Consum și producție durabile), ODD 13 (Acțiuni climatice), ODD 15 (Viața pe pământ) și ținta 10 ODD 16 (Asigurarea accesului public la informații) care face obiectul unei revizuiri aprofundate în acest an.

*Greenwashing – Greenwashing este practica de a face afirmații false sau exagerate despre un produs, serviciu sau companie, pentru a părea mai ecologice decât sunt în realitate. Termenul „greenwashing” este o combinație a cuvintelor „green” (verde, care se referă la ecologism) și „whitewashing” (care înseamnă a acoperi sau a ascunde ceva negativ).

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.