În perioada 17 martie - 2 aprilie 2025, au avut loc cinci noi ședințe ale platformelor locale de mediu, la Bălți, Cahul, Fălești, Hîncești și Ialoveni, continuând activitățile desfășurate anterior (vezi detalii în comunicatul precedent aici). În cadrul întâlnirilor, participanții au discutat despre modificările recente ale legislației naționale de mediu, precum și tendințele internaționale.
Printre subiectele abordate s-au numărat prevederilor noului Cod silvic, Codul subsolului, Codul funciar, Legea vânătorii, indicatori de performanța din cadrul politicilor de mediu, precum și noile reglementări privind exploatarea și lichidarea lacurilor și iazurilor.
Secretariatele platformelor – formate din juriști și secretari – au prezentat activitățile desfășurate între iulie 2024 și februarie 2025 din Bălți, Cahul, Fălești, Hîncești și Ialoveni. Acestea au inclus elaborarea și promovarea regulamentelor locale de mediu, dar și monitorizarea transparenței în activitatea autorităților locale, în special în ceea ce privește accesul la informațiile de mediu și procesul decizional. Astfel, în cele aproximativ 190 de localități din cele 7 raioane țintă au fost elaborate și expediate câte 4 categorii de regulament: transparența în procesul decizional, pășunat și cosit, funcționarea comisei administrative și constatarea contravențiilor. Datele statistice privind regulamentele aprobate în fiecare raion și municipiu, în perioada menționată, sunt următoarele: la Căușeni au fost aprobate 6 regulamente , la Ștefan Vodă - 4 regulamente, la Hîncești - 75 de regulamente, la Ialoveni - 35 de regulamente, la Bălți - 3 regulamente , la Fălești - 19 regulamente și 17 regulamente la Cahul.
Totodată, în cadrul discuțiilor facilitate de reprezentanți ai consiliilor raionale și EcoContact, participanții au identificat mai multe probleme comune în majoritatea regiunilor: lipsa unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, resurse umane și financiare insuficiente, lipsa expertizei în domeniu și dificultăți în sancționarea rapidă a încălcărilor grave, precum incendierile intenționate sau exploatarea excesivă a resurselor de apă.
Unele regiuni se confruntă și cu provocări specifice. Unele autorități locale sunt reticente în promovarea regulamentelor de mediu, altele au restanțe în ceea ce priește transparența decizională, inclusiv în aspecte ce privesc protecția mediului. În sudul țării, un număr mare de incendii de vegetație a provocat pagube semnificative asupra mediului.
Pentru perioada următoare, platformele locale își propun să discute și să încurajeze adoptare de noi regulamente pentru autoritățile publice locale, unele deja fiind în proces de consultare în cadrul centrelor raionale, cum ar fi regulamente privind administrarea, gestionarea și protejarea spațiilor verzi
De asemenea, sunt planificate sesiuni de acordare de asistență juridică comunităților din raioanele țintă, dar și instruiri pentru reprezentanții autorităților locale în scopul combaterii încălcărilor de mediu la nivel local.